Folklorni ansambl „Ivan Goran Kovačić“ proslavio je 65. obljetnicu rada i djelovanja velikim svečanim koncertom u Sportskoj dvorani Brezovica i prigodnom promocijom monografije ansambla.

Ansambl je više od šest desetljeća mjesto okupljanja mnogih generacija Siščana koji gaje nesebičnu ljubav prema folklornom izričaju, druženju i zajedništvu i istinski je sisački brend. Potvrdila je to i brojna sisačka publika koja je gotovo do posljednjeg mjesta ispunila Brezovicu i sve nastupe tijekom trosatnog programa pratila pljeskom. A pozornicom su prošle sve generacije ansambla, oko 160 članova, od veterana, seniora, do onih najmlađih. Bogatstvo je to ovog ansambla, ali i grada Siska s kojim nam se s ponosom pohvalila Nevenka Patorčić, glasnogovornica i članica ansambla.

 

„65 godina je puno i za čovjeka, a kamoli ne za jednu udrugu i za jedan ansambl koji se svih ovih godina dičio uspjesima. Bilo je i problema. Ipak, kroz njega su prošle generacije ljudi, oko 1400 članova, koji su tijekom svih tih godina pronosili ljepotu i tradiciju, ne samo Posavine i Pokuplja već čitave Hrvatske, u zemlji, ali i u inozemstvu. FA Ivan Goran Kovačić je od 1. studenoga 1952.  kada je osnovan pa do danas, niže uspjehe i okuplja od najmlađih pa do onih zlatne dobi. Najbolji i najljepši uspjeh nam je bio 1976. godine kada smo na najvećem međunarodnom festivalu u Middlesbroughu u Engleskoj, među 52 zemlje sudionice osvojili prvo mjesto. Dalje su se nizali nastupi u Engleskoj, Njjemačkoj, Bugarskoj i Rumunjskoj.  Ansambl je, svojim koreografijama, s ljepotom nošnji, gdje god došao osvajao najprestižnije nagrade. Najinteresantnija su nam svakako naša djeca predškolske dobi koji s toliko veselja i žara vole plesati, a to je i generacijski, odnosno obiteljski, jer plešu i pjevaju i djedovi i bake, ali isto tako i kćeri i sinovi te unuci“, rekla je Pastorčić.

VEZANE VIJESTI
Najava Siscia karnevala iz prve ruke

U posljednje tri godine ansambl je nabavio dva kompleta nošnji, a pripremili su i tri nove koreografije – Baranju, Bilogoru i Posavinu koje su izveli i na slavljeničkom koncertu. Na koncertu je održana i promocija monografije ansambla čiji je autor Vlatko Čakširan koji tvrdi kako je FA Ivan Goran Kovačić istinski brend grada Siska.

„Ivan Goran Kovačić je u svojih 65 godina postojanja ostvario toliko puno za prezentaciju grada Siska kako na hrvatskom, tako i na prostoru Europe.  Od 1976. je on praktički ansambl međunarodnog karaktera. Te godine osvajaju prvo mjesto na međunarodnoj smotri folklora u engleskom Middlesbroughu i od tada oni pripadaju jednoj europskoj razini. FA Ivan Goran Kovačić se razvija u tri faze. Prva je od 1952. do 1965., nakon toga od 1968. do 1991. I posljednja od 1993. do današnjega dana. U sve tri faze imao je svoje uspone i padove, svoje iznimne uspjehe poput osvajanje prvog mjesta na međunarodnim smotrama, padove u smislu da je opadao interesa za folklor, ne samo u okviru društva već i na državnoj i lokalnoj razini, ali sva sreća da je uvijek postojalo ljudi koji su pokazivali interes za očuvanje kulturne baštine ovog našeg prostora i da ansambl ima taj kontinuitet od 65 godina“, ustvrdio je Čakširan.

VEZANE VIJESTI
Polaganjem vijenaca obilježen Dan hrvatskih branitelja Grada Novske

Osim što se slaže kako su Goranovci istinski sisački brend, predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić, koja je zajedno s brojnom publikom uživala u koncertu, ističe i kako je ansambl tijekom godina bio rasadnik brojnih talentiranih pjevača, plesača i svirača.

„65 godina dugog trajanja, za neke možda malo, ali generacije pjevača i plesača su prošle kroz Goranovce. Ovo je već ne znam koja je etapa u njihovom razvoju, ali oni su zaista uvijek prepoznatljivi. Oni prate kulturnu baštinu, tradiciju i kulturu ne samo svog kraja, nego cijele lijepe naše i zato smo im i mi zahvalni. Zahvalni smo i zbog toga što oni sve više i više, a to me osobito raduje, privlače i mlade ljude pa su se pomladili. Dakle, budućnost je osigurana. Vjerujem da će neki od ovih koji su danas ovdje na koncertu proslaviti s njima i 100. obljetnicu. Dugo sam i osobno prisutna uz Goranovce, njihov sam podupirući član, nekad sam i sama plesala i vezana sam uz taj ansambl, koji dosita jest brend grada Siska. Čestitam im je 65. rođendan i moram s ponosom reći da je Sisačko-moslavačka županija 23. studenoga, baš uoči ovoga koncerta, na Županijskoj skupštini donijela odluku o nagradi Folklornom ansamblu Ivan Goran Kovačić za ugled i promidžbu Sisačko – moslavačke županije“, kazala je Roksandić.

VEZANE VIJESTI
Dan učitelja ispunjen druženjem i plesom

Polako ali ustrajno, ansambl je kroz 65 godina djelovanja dosegnuo vrh folklornog amaterizma o čemu svjedoče brojne nagrade i priznanja. Trenutno ima više od 160 članova od predškolske do „zlatne dobi“ koji rade i djeluju u šest sekcija. Na svojim nastupima i gostovanjima prenose i pronose ljubav prema plesu, pjesmi i tradiciji, predstavljajući na najbolji mogući način Sisak i Sisačko-moslavačku županiju u domovini i inozemstvu.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here