Farma Stjepana Fiolića prodana za 2,8 milijuna kuna, slijedi namirenje vjerovnika

1042
Photo: Slavko Midzor/24sata

Trgovački sud u Bjelovaru pozvao je vjerovnike Farme Jelas, propale tvrtke mesara i bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a Stjepana Fiolića, na ročište 4. lipnja za diobu kupovnine nekretnina lani prodanih “na bubnju” za 2,8 milijuna kuna.

“Vjerovnik najkasnije na ročištu za diobu može drugom vjerovniku osporiti tražbinu, njezinu visinu i red namirenja. Tražbine razlučnih vjerovnika namirit će se prema redoslijedu predviđenim pravilima ovršnog postupka” navodi se u sudskom rješenju.

Namirenje vjerovnika novcem dobivenim od prodaje zgrada, pogona i zemljišta te tvrtke u Hrvatskoj Dubici uslijedilo je nakon nedavnog izvješća stečajne upraviteljice Mesnica Fiolić, krovne tvrtke Stjepana Fiolića, da se prodaja nekretnina odgađa zbog krize uzrokovane koronavirusom.

Stečajna upraviteljica navela je i da je na računu Mesnica Fiolić ostalo 123.000 kuna te da bi se “na bubnju” trebalo prodavati desetak nekretnina među kojima su i stan i dijelovi zgrade na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, nekretnine u ulici Božidara Magovca, poslovna zgrada u Buzinu  i više tvorničkih hala, pogona i zemljišta.

Tvrtka Mesnice Fiolić osnovana je 1992. s temeljnim kapitalom od 18,7 milijuna kuna. Problemi su započeli su nakon što je osnivač Stjepan Fiolić, zajedno s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, uhićen u travnju 2012. zbog afere Planinska.

Dvije godine kasnije, prema medijskim napisima, Mesnice Fiolić počele su ostvarivati gubitak, zatvorene su gotovo sve mesnice u Zagrebu i okolici, a firma je nakon 66 milijuna kuna prihoda 2012. u 2014. i 2015. ostvarila gubitak veći od 15 milijuna kuna.

Iako je na sudu priznao da je Sanaderu nakon prodaje zgrade donio deset milijuna kuna i milijun eura provizije u “kutiji za hrenovke”, Fiolić je bio osuđen na godinu dana zatvora koje može zamijeniti radom za opće dobro.

Sanader zbog primanja provizije, nakon što je država kupila Fiolićevu gradu u Planinskoj ulici, izdržava šestogodišnju zatvorsku kaznu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime