FOTO GALERIJA Proslava zaštitnika sv. Lovre u Gračanici Šišinečkoj

523

Obilježen je blagdan zaštitnika kapele sveti Lovro u Gračanici Šišinečkoj I Dan sjećanja.

Prije svete mise blagoslovljen je dovršeni spomenik pored kapele na kojem su upisana imena žrtava žrtava Drugog svjetskog rata I poraća te Domovinskog rata za sela Zaloj, Gračanica Šišinečka I Stankovac. Blagoslovu je nazočio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić te istaknuo da obilježavamo dane…

“…slave I ponosa, ali I tuge istovremeno kada na neki način se sjećamo svih onih koji više nisu s nama, koji su poginuli prije svega u Domovinskom ratu, ali evo ovdje smo otkrili I posvetili spomen ploču I žrtvama Drugog svjetskog rata koje na području, također bilo Gline veliki broj. Svakih 50 godina ovo područje je bilo strašno razoreno. Doživjeli smo velika razaranja, ali I velike ljudske žrtve. Slavimo, naravno, s tugom, ali sjećat ćemo se uvijek I žrtava, svih naših prijatelja, I slušajući ovdje poginule hrvatske branitelje iz Domovinskog rata također mi dolaze slike, kao sudioniku upravo tih događaja. Želim zahvaliti, prije svega, tim ljudima, njihovim obiteljima na žrtvi, ali I čestitati svim hrabrim hrvatskim braniteljima I ratnicima na onome što su dali za hrvatsku slobodu.”

Žinić je uputio I poruku zajedništva za bolju budućnost svih stanovnika Sisačko-moslavačke županije:

VEZANE VIJESTI
Program Zaželi i ostvari odveo nas je u Ravno Rašće

“Ova slobodna Hrvatska država je teško stvoreno, da imamo danas slobodu I da možemo uživati, ali moramo dati veliki doprinos. Od nas se ne traži ovog trenutka žrtva kakvu su podnijeli naši branitelji, al opet se traži određena žrtva – da svatko od nas napravi nešto za hrvatsku domovinu. Čestitam mještanima ovog dijela župe Bučica što imaju jednu slogu, zajedništvo I da na tome ustraju, ali evo I svim stanovnicima naše županije čestitam još jedanput Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti, Dan branitelja, ali I veliku pobjedu, našu VRO Oluja.”

Tko je došao na ideju da se izradi spomenik s imenim žrtava, otkrio nam je Miroslav Rožanković, predsjednik Zavičajnog kluba Ivan Kežman Gračanica Šišinečka.

“Projekt je nastao, u stvari najviše zahvaljujući velečasnom Ivanu Petroviću, upravitelju župe Bučica koji je pokrenuo tu inicijativu da se napravi spomenik za sve poginule, ne samo Gračanice, nego I Zaloja I Stankovca u Drugom svjetskom ratu, poraća I Domovinskom ratu. Tako da bi obilježili ove dane sjećanja sve na jednom mjestu, a ne kao do sada kada smo išli I do kapele I na groblje. Ujedno sam zahvalan svima koji su došli ovdje I svim udrugama, predstavnicima brigada – 57. brigade, Gromova – specijalne policije, HOS-a, I svih drugih zavičajnih udruga ujedno I svim mještanima koji su ovdje I pomogli da bi ova ograda bila ovdje prije samog blagdana svetog Lovre što smo sve uspjeli napraviti. Ujedno zahvaljujem I našem medijskom pokrovitelju Radio Banovini I njenom direktoru gospodinu Nikoli Maričkoviću koji nam uvijek izlazi u susret, pa se isto nadam da ćemo tako I dalje nastaviti surađivati.”

Imena poginulih I nestalih iz Drugog svjetskog rata I poraća počela su se zapisivati 2017., I tada je iznikla ideja o zajedničkom spomeniku njima u čast, rekao je velečasni Ivan Petrović I naglasio:

VEZANE VIJESTI
GLINA Krađa drvenih dasaka

“Ovaj spomenik je jedan simbol zajedništva svih ovih sela – Zaloja, Gračanice I Stankovca, ali I svih onih koji su dali živote ovdje. Znači, to su I pripadnici OSA I pripadnici Gromova koji su na ovoj strani izgubili svoje živote braneći I pokušavajući osloboditi zemlju. Ovaj spomenik je jedna zahvala svima njima, ali za Drugi svjetski rat osobito – dakle, ljudima za koje više nema tko moliti, koji nemaju svoju rodbinu, da evo na ovaj znak, jednim spomenikom ih se sjećamo da ne padnu u zaborav, jer već mnogi naši stari su već pomrli koji su ih se sjećali”.

Inače, velečasni Petrović uskoro službu nastavlja izvan Župe Bučica. Tuga se već nazire u očima vjernika, a velečasni Petrović o tome kaže:

VEZANE VIJESTI
Aktualno: Europski smjer Doma za starije i nemoćne osobe Glina

“Dao maksimum od sebe, da sam se zalagao za svaki kraj, za svaku kapelu I da sam za župnu sve obavljao savjesno. Evo nadam se I nešto oko toga I ostavio. Meni je iskreno žao što ću napustiti ovo mjesto gdje su se ljudi uspjeli I povezati I napraviti evo nešto I da se za ovu našu župu čuje I da se vidi, iako nas je malo, da smo jedinstveni I da zajedno Boga molimo. Vjerujem da će I idući župnik nastaviti tako. Preporučam I njega u molitvi da sve nastavi I da ovo zajedništvo koje se započelo I poslije rata, naravno, I za vrijeme rata s pokojnim župnikom Vuksanom, on može nastaviti”.

Svetu misu predvodio je velečasni Ivan Petrović. Proslava blagdana sv. Lovre nastavljena je uz pjesmu, ples i druženje, a okupljene je zabavljao Serbus band.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here