FOTO Obilježena 30. obljetnica pogibije brigadira Marijana Celjaka

161

Uz brojne počasti, na sisačkom području jučer popodne obilježena je 30. obljetnica pogibije brigadira Marijana Celjaka, junaka Domovinskog rata, čije je ime tijekom rata, nakon njegove pogibije, nosio 57. samostalni bataljun.

U sklopu svečanosti predstavljena je knjiga “Marijan Celjak zvijezda vječnog sjaja” u izdanju Županijske podružnice Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije.

Pisanja opsežne biografije istaknutog hrvatskog branitelja prihvatio se dr. Jakša Raguž iz Hrvatskog instituta za povijest, koji je napomenuo kako je prilikom pisanja, u nedostatku izvornih dokumenata, koristio potajno pisane zapise Marijana Celjaka u rokovnicima i notesima.

Tako je i Celjak na području Siska, Posavine, Turopolja prikupio nekoliko stotina pušaka, rastepenih od Dvora do Martinske Vesi, stvorio vojnu silu, 57. SAMB, koji je bio branič našeg naroda od profesionalne sile JNA.

I dok su se dijelovi Hrvatske samo branili, Celjak je kretao u napad. Predvodio je napade u Žažini i Šašnoj Gredi. Svojim je suborcima bio zvijezda vodilja”, rekao je autor Raguž.

Prilikom predstavljanja knjige i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je napomenuo kako monografija trajno čuva sjećanje na Celjaka kao temelj za buduće generacije.

Celjaka kao mirotvorca, koji je uvijek tražio rješenja bez oružanog sukoba i žrtava, kao velikog domoljuba i neustrašivog branitelja prisjetio se i njegov suborac, glavni inspektor obrane general pukovnik Drago Matanović.

Na mjestu njegove pogibije podignuto je spomen obilježje uz koje je održana komemorativna svečanost.

Tu su vijence položili i svijeće zapalili članovi njegove obitelji, izaslanstvo obitelji poginulih branitelja, izaslanik predsjednika Republike, zamjenik zapovjednika glavnog stožera HV-a Robert Suntešić, izaslanik predsjednika Sabora, saborski zastupnik Marin Piletić, izaslanik predsjednika Vlade, državni tajnik Špiro Janović, izaslanstva 1. mehanizirane brigade Tigrovi i 2. mehanizirane brigade Gromovi, izaslanstva Sisačko-moslavačke županije, gradova i općina, te brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Zajedničku molitvu predvodio je sisački biskup Vlado Košić.

U sklopu svečanosti, počast je poginulim braniteljima odana i uz spomenik poginulima u susjednom Topolovcu.

Pri samom završetku obljetnice, u restoranu u Sisku održana je promocija knjige autora Jakše Raguže pod nazivom “Marijan Celjak- zvijezda vječnog sjaja”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime