FOTO Otvoren novouređeni odsjek fango terapije u Lječilištu Topusko

1602

Lječilište Topusko otvorilo je svoja vrata novouređenog odsjeka fango terapije u blatnim kupkama

Prošlogodišnja ispitivanja zagrebačkog Medicinskog fakulteta i Instituta Andrije Štampara pokazala su da Lječilište Topusko koristi prvoklasnu termalnu vodu i ljekovito blato za liječenje. Posljednjim uređenjem Lječilišta ova ustanova se može pohvaliti najmodernijim uređajima za primjenu fizikalne terapije, kazao je ravnatelj Lječilišta Domagoj Mosler i otkrio daljnja ulaganja:

“Čekaju nas velika ulaganja: energetska obnova zgrade petrove gore, mi smo već uložili tu 3 milijuna kuna, sad mijenjamo fasadu do kraja, ostatak vanjske stolarije, i ono što je najvažnije – ugrađujemo sustav grijanja i hlađenja. Procjene pokazuju da će biti iznad 10 milijuna kuna, a vežemo ga za Revord Heatom, to je obzor 2020. programom u kojem Lječilište sudjeluje zajedno sa 27 europskih partnera u kojem se ispituje bolja iskoristivost otpadne energije i energije termalne energije. To je projekt od 1,1.2 milijuna eura, ovaj prvi se ostvario u narednih godinu i pol (10 milijuna), ovaj drugi u narednih četiri godine. To su neposredni projekti u izvođenju. Župan je spomenuo u Top Termama uređenje wellnesa, to je projekt u izradi. Planiramo graditi kongresnu dvoranu. Ono što nas neposredno očekuje je obnova postupna u fazama vanjskih bazena, naravno i energetska obnova zgrade toplice.”

Ravnatelj Mosler zahvalio je zaposlenicima na kojima počiva duh i život ustanove te Županiji i Općini koji pomažu financijski razvoj Lječilišta. Svečanom otvorenju nazočio je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić. Želimo od Lječilišta stvoriti pravu destinaciju zdravstvenog turizma i općenito turizma u Sisačko-moslavačkoj županiji, kazao je župan i dodao:

“Zadnjih nekoliko godina činimo velike napore kako bi vratili stari sjaj. Otvorenjem novog djela mogućnost liječenja ljekovitim blatom i termalnom vodom je nešto što će doprinijeti kvalitetnijem liječenju naših pacijenata. Ova termalna voda, ali i ljekovito blato pelouit koje posjedujemo, prema analizama koje su napravili medicinski fakultet, je jedno od najljekovitijih blata i voda u našoj državi, a možemo reći i u Europi. To je jedan veliki potencijal i resurs kojeg želimo iskoristiti. Ovim uređenjem ovog dijela fango terapije gdje smo dobili 10-ak novih boksova za mogućnost terapije i liječenja blatom je nešto što će mnogim pacijentima pomoći prijem ozdravljenju.”

Uložena su velika sredstva u uređenje Lječilišta Topusko. Posljednja investicija iznosi 3,2 milijuna kuna, a župan Žinić ističe – uređenjima još nije kraj:

“Želimo novim projektima napraviti da ono bude jedno od vodećih lječilišta u našoj državi. Mogućnosti koje smo do sada imali nisu bile prevelike, ali vjerujem, u novoj financijskoj perspektivi Europske unije da će i zdravstveni turizam ući kao jedan od sektora koji će se moći financirati i vjerujem da ćemo povući velika sredstva jer imamo i puno projekata koje pripremamo. Želimo ono što posjedujemo još dovesti u kvalitetniju funkciju. Tu imamo vanjske i unutarnje bazene koje stalno obnavljamo i popravljamo, ali onda ćemo napraviti jednu veliku rekonstrukciju, dogradnju, izgradnju, a u pripremi je i izgradnja novog wellness centra na ovom području gdje ćemo dobiti mogućnost, ne samo za zdravstveni turizam, već i za one koji žele ovdje se doći odmoriti se ili uljepšati, oni će imati puno veće mogućnosti”.

Žinić je zahvalio svih zaposlenicima Lječilišta koji tu ustanovu doživljaju kao svoj dom i koji su i u najtežim vremenima ostali uz lječilište. Načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić zadovoljan je suradnjom Županije, Općine i Lječilišta.

“Sinergija između Županije, Općine i Lječilišta je u ovom trenutku zaista na velikoj razini, kako i treba biti. Nažalost, u nedavnoj još prošlosti toga nije bilo, a možda je upravo to bio razlog zaostajanja i razvoja Topuskog. No, u ovim trenucima možemo primjetiti da smo to nadišli. Nadamo se da će tako i dalje biti. Općina, Lječilište, a i Top Terme i dalje rade na nekakvim zajedničkim aktivnostima kojima je cilj unaprjeđenje, kako mjesta, tako i poslovih subjekata”.

Ravnatelj Lječilišta Topusko Domagoj Mosler najavio je i povećanje plaća zaposlenicima od prvog siječnja 2020.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime