FOTO Otvoreni Dani meda PU „Lipa“ iz Jastrebarskoga

329
Foto ZGŽ

Pčelarska udruga „Lipa“ iz Jastrebarskoga, u županiji jedna od najaktivnijih, a prema osvojenim priznanjima za kakvoću meda i najuspješnijih, organizira u Jaski do 20. studenoga 16. Dane meda. Manifestacija je otvorena protekloga vikenda u prostoru Gradskoga muzeja, obavljeno je na stranici Zagrebačke županije.

Foto ZGŽ

„Kvaliteta je neupitna, no meda je zadnjih godina sve manje. Na našem području, od Žumberka do Pokuplja, najviše je bagremova, kestenova i cvjetnoga meda“, ispričao je Darko Vancaš, predsjednik PU „Lipa“. Dragutin Marijan Volarić, proizvođač ekološkoga meda, koji za sebe kaže da „neumorno tumara šumom i krade pčelama med“ ukazao je na loše uvjete u prirodi, zbog čega je pčelama ‘sve teže’ pa je i meda sve manje.

Foto ZGŽ

„Zima je ove godine bila ‘topla’. Onda smo krajem travnja i početkom svibnja imali mraz, pa su nas kiše i hladnoća pratili sve do sredine lipnja. Pčele su gladovale! Morali smo ih prihranjivati“, rekao je Volarić.

Foto ZGŽ

Prva pčelarska udruga u Jaski, ispričao je Vancaš, osnovana je prije 115 godina. Danas PU „Lipa“ ima sedamdesetak članova, među kojima je nekoliko ozbiljnijih proizvođača meda.

Manifestaciju je otvorila zamjenica gradonačelnika Jastrebarskoga Nikolina Ribarić, a u ime Županije prisutan je bio pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković.

Foto ZGŽ

„Ovakve manifestacije su korisne i proizvođačima i potrošačima meda. Županija skrbi o pčelarima. Župan je upravo danas potpisao zaključak kojim se pčelarima dodjeljuje 200.000 kuna za prihranu pčela. Osim toga, redovito sufinanciramo rad pčelarskih udruga i Saveza pčelarskih udruga, a proizvođači meda se mogu javiti na natječaje kojima potičemo poljoprivredu“, rekao je Kraljičković. Pozvao je pčelare da se, shodno Programu razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji, okrenu proizvodnji ekološkog meda.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime