FOTO: U Glini danas humanitarna prodaja cvjetova i podrška oboljelima od raka

284

Dan narcisa u Glini obilježen je prigodnom prodajom narcisa na Gradskoj tržnici. Prodaju je organizirala udruga Sv. Agata – Glina koja je dio Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke MAMA.

Kroz ovu akciju se prigodnom prodajom narcisa želi podići svijest javnosti o raku dojke kao ozbiljnom javno-zdravstvenom problemu te educirati žene o važnosti redovitih pregleda dojki kako bi se bolest otkrila što ranije, dok je u velikom postotku izlječiva.

Bosiljka Šimić, jedna od dopredsjednica udruge Agata, podsjetila je da rak dojke najčešće dijagnosticiran tumor od kojeg godišnje oboli tri tisuće žena u Hrvatskoj. Redoviti samopregled, odlazak na mamografiju i edukacija od rane dobi jako su važne u prevenciji.

Odlazak na ultrazvuk dojke bez duge liste čekanja moguć je u Specijalnoj ginekološkoj ordinaciji dr. Sanje Štingl Vlašić u Glini nekoliko puta godišnje.Ranije to nije bilo moguće, već su najbliža mjesta za mamografski pregled bila u Petrinji i Topuskom te je stoga značajno i smanjen broj žena koje su se odazivale na preventivni pregled.

Održavanje promotivnih aktivnosti na ove dane od izuzetnog je značaja za podizanje razine svijesti opće javnosti u ruralnim i depopulariziranim područjima o važnosti samopregleda u ranom otkrivanju raka s ciljem povećanja efikasnosti liječenja.

Na kraju razgovora, Bosiljka Šimić, jedna od dopredsjednica udruge Sv. Agata, pozvala je još jednom sve građane grada Gline da dođu po svoj stručak narcisa i, ujedno uputila zahvalu volonterima koji su pripremili narcise za prodaju čija će prodaja doprinijeti daljnjim aktivnostima i radu udruge.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime