U suradnji s Policijskom upravom sisačko – moslavačkom i Udrugom invalida rada grada Siska, Centar za žene Adela na sisačkoj gradskoj tržnici tradicionalno je obilježio Nacionalni dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Hrvatski sabor proglasio je 2004. godine 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na tri ubijene žene tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine. Od tada se na ovaj dan širom Hrvatske želi ukazati na problem nasilja, senzibilizirati javnost o problematici i posljedicama te važnosti pravovremene reakcije na nasilje nad ženama, ali i informirati na koji način pomoći žrtvama nasilja. Upravo to su na sisačkoj tržnici činili predstavnici policije, Udruge invalida rada grada Siska i Centra za žene Adela pojasnila je predsjednica ove udruge Senka Filipović.

„Cilj je akcije senzibilizirati javnost na problem nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje u bilo kojem obliku ne tolerira. Centar za žene Adela osnovan je 2003. godine i jedina smo nevladina ženska udruga na području Sisačko-moslavačke županije koja izravno pruža pomoć žrtvama obiteljskog nasilja“, kazala je Filipović te dodala kako članice Centra za žene Adela provode razne aktivnosti i projekte kojima promiču kulturu nenasilja te na taj način pridonose osvještavanju javnosti za problem obiteljskog i vršnjačkog nasilja u gradu Sisku i gradovima i općinama Sisačko-moslavačke županije, imaju SOS telefon, a vode i tajno sklonište za žene i djecu žrtve nasilja.

VEZANE VIJESTI
I Galdovo je dio Siska!

„Djelujemo na dvije lokacije. Jedna je lokacija je centru Siska u Krranjčevićevoj 6, gdje je naš ured i savjetovalište za žrtve nasilja. Svim građanima Sisačko-moslavačke županije i šire pružamo besplatno, pravno i psihosocijalno savjetovanje svakog utorka od 17 do 19 sati. Sklonište za žene i djecu koji su žrtve nasilja je na tajnoj lokaciji. U njega smještamo korisnike i pružamo im sve potrebno. Imamo i SOS telefon 044 888 888 koji je otvoren od 0 do 24 za pružanje stručne i savjetodavne pomoći žrtvama nasilja. Gledajući proteklo razdoblje, imamo povećan broj zahtjeva za smještaj u naše sklonište. Je li to povećan broj nasilja ili su se žene ohrabrile pa više prijavljuju nasilje, to je teško procijeniti. Ima slučajeva gdje žene kažu da dugo trpe nasilje i sada su se tek odlučile prijaviti. Situacija je općenito loša“, zaključila je Filipović.

VEZANE VIJESTI
Velika božićna jelka i ured Djeda Božićnjaka u centru Siska

Rad tajnog skloništa Centra za žene Adela financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Sisačko-moslavačka županija te Gradovi Sisak i Petrinja.

Sisačko – moslavačka županija tradicionalno se pridružuje i obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama na sisačkoj tržnici gdje je ovaj put bio zamjenik župana Ivan Celjak.

„Nažalost ove godine imamo povećan evidentiran broj nasilja nad ženama što nam govori da i dalje moramo razvijati svijest o sprječavanju nasilja nad ženama i da ne smijemo dopustiti bilo koji oblik nasilja nad ženama, bilo ekonomski, psihički, tjelesni ili spolni. Upravo na ekonomsko nasilje nad ženama često se veže i psihičko i tjelesno nasilje nad ženama. Sisačko – moslavačka županija sufinancira rad Centra za žene Adela, surađujemo s njima i ono što im želimo za narednu i sve godine koje slijede je da imaju što manje posla jer bi to značilo da je i manje nasilja“, kazao je Celjak.

VEZANE VIJESTI
Počela nova sezona za bejzbolaše

Sa sisačke tržnice upućen je apel na ljude, koji u svom okruženju svjedoče bilo kojem obliku nasilja, da ne okreću glavu, već da ga prijave policiji. „Nasilnici imaju svoje ime i prezime i treba ih razotkriti i prijaviti institucijama koje će odraditi svoj posao“, poručili su organizatori obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Sisku.

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here