FOTO Učenička zadruga Leken iz OŠ Mladost Lekenik najbolja zadruga u Županiji

200

U petak, 20.svibnja održana je Smotra učeničkih zadruga Sisačko-moslavačke županije. Domaćin Smotre bila je OŠ Banova Jaruga i njihova zadruga UZ Banovljansko proljeće. Na Smotri su bile prisutne 24 učeničke zadruge od ukupno 32 koliko ih ima u našoj županiji.

Učeničku zadrugu Leken predstavljale su učenice iz 5.b razreda, Lorena Skrbin i Anja Ćosić uz prisustvo voditeljice Nikoline Durmiši. Motiv na ovogodišnjim proizvodima (kutijicama, tacnama, vazama, podmetačima za čaše i satovima) bio je dio motiva lekeničke narodne nošnje – ruža. Motiv ruže je pomoću šablone oslikan na svim proizvodima. Praktični rad, tehniku slikanja pomoću šablone vrlo uspješno je pokazala učenica Lorena pred Prosudbenim povjerenstvom smotre, oslikavajući podmetač za čašu. Dok je Anja upoznala Povjerenstvo sa radom zadruge u zadnjih godinu dana, navode nam iz zadruge u priopćenju.

Učenička zadruga Leken osnovana je 2017.g. Naziv zadruge i logo zadruge povezala je s prošlošću. Kroz Lekenik protječe potok Lekenčica koji je dobio ime po biljci leken (tj. lopoč ili lokvanj), a ta je biljka rasla oko potoka jer je tlo bilo močvarno. Zato je logo u obliku lopoča.

Skoro svake godine zadruga broji nekoliko sekcija koje sudjeluju u radu zadruge. Ove godine ih je bilo najviše: Modelari, Likovna grupa, Likovna skupina, Spretne ruke, Kreativna stvaraonica, Mali domaćini i Likovna grupa sa sveukupno 54 zadrugara. U zadnjih pet godina od kada postoji, itekako je pokazala da se trud isplati. Svake godine su zadrugari marljivo radili i izrađivali razne ukrasne i uporabne predmete te ih nudili na svojim školskim sajmovima za Božić, Valentinovo, Uskrs, Majčin dan…

Svake godine prije Smotre ispunjava se godišnje Izvješće u kojem se upisuju sve aktivnosti tijekom godine te sva stručna usavršavanja voditelja zadruge. Ove 2021./2022.godine bilo ih je najviše što je uz lijepo složen štand pridonijelo prvenstvu i proglašenju najbolje učeničke zadruge.

Kao najbolja učenička zadruga plasirala se na Državnu smotru učeničkih zadruga koja se ove godine održava u Vinkovcima od 27.- 30.rujna 2022.g.

Za Školu, voditelje sekcija i za njene zadrugare ovo je veliki uspjeh. Sama nagrada je odlazak na Državnu smotru te stjecanje novih poznanstava, iskustava i pogleda u radove koje su izradili mladi zadrugari iz cijele Hrvatske. Voljeli bi nastaviti tako raditi i dalje te proširiti svoje proizvode i suradnju na lokalnu zajednicu, a i šire.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime