FOTO/VIDEO I susjedi se pobunili zbog odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori

Čerkezovac je, prema prostornom planu RH, jedina lokacija za takvo odlagalište, nakon što su političkim lobiranjem iz njega izbrisane istovrijedne lokacije na Papuku, Psunju i Moslavačkoj gori.

1446
Edina Zuko/PIXSELL

Oko 2.000 ljudi, prema procjeni organizatora, okupilo se u petak prijepodne u Novom Gradu (BiH) na prosvjedu protiv najavljenog odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj Gori. Prosvjed je organizirala općina Novi Grad i ekološke udruge iz Bosne i Hercegovine.

“Ovo je pitanje koje se tiče ne samo stanovnika ovog grada, nego svih građana Republike Srpske i BiH, ma gdje živjeli. Ne želimo radioaktivni otpad svega nekoliko metara od prirodnog bisera rijeke Une, naših kuća, pašnjaka, pčelinjaka. I to Hrvatska veoma dobro zna. A ako je bezopasno kao što tvrde zašto ne odlažu pored Zagreba ili zašto mi ne bismo odlagali pored Dubrovnika.” – istaknula je ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić upitavši hoće li Hrvatska, kad uredi odlagalište na Čerkezovcu, po nekim budućim bilateralnim sporazumima tu spremati i nuklearni otpad drugih država, prenosi Večernji list.

Ministrica je podsjetila kako je Vlada Republike Srpske prije dva tjedna donijela odluku o proglašenju Parka prirode “Una” zaštitivši uz rijeku područje općina Krupa na Uni, Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica. Navela je kako će Republika Srpska formirati pravni tim u vezi s ovom problematikom, ali kako se i nada da će u diplomatskim razgovorima s Vladom Hrvatske problem biti riješen i prije nego se pokrenu pravni koraci.

U Novi Grad su na prosvjed stigli stanovnici i predstavnici Unsko sanskog kantona, Bihaća, Prijedora, Velike Kladuše, Petrovca, iz Tuzle i Lukavca, ali i iz Dvora na Uni, Siska i Petrinje.

Nakon šetnje sudionika kroz centar grada do graničnog prijelaza s Hrvatskom prosvjed je okončan.

Podsjetimo, gradnji odlagališta za radioaktivni otpad protive se i stanovnici Dvora na Uni u čijoj blizini se nalazi planirana lokacija Čerkezovac. No Čerkezovac je, prema prostornom planu RH, jedina lokacija za takvo odlagalište, nakon što su političkim lobiranjem iz njega izbrisane istovrijedne lokacije na Papuku, Psunju i Moslavačkoj gori.

Na međuministarskom sastanku između Hrvatske i Slovenije, 30. rujna u Ljubljani, će se donijeti konačna odluka hoće li Hrvatska pristati da otpad odlaže u Sloveniji, kako nam nude tamošnje vlasti, ili će se ići u uređenje vlastitog odlagališta u vojarni Čerkezovac. Čerkezovac je, po službenim izračunima hrvatske strane, jeftinija opcija.

Izvor: vecernji

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime