FUCHS Distribucija testova za samotestiranje učenika teče izrazito dobro

Testiranja će u najvećem dijelu škola početi u ponedjeljak

92
Foto: Vlada RH

Distribucija brzih antigenskih testova za samotestiranje učenika teče izrazito dobro i ono će u većini škola početi u ponedjeljak, izjavio je u četvrtak ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te najavio da će HZJZ subotu objaviti da se ukida samoizolacija za sve učenike.

“Distribucija testova za samotestiranje učenika teče izrazito dobro. Sve županije su dobile najveći dio testova, dapače oni se u ovom trenutku distribuiraju prema školama”, rekao je ministar novinarima prije sjednice Vlade.

Dodao je da su ravnateljima škola poslane sve upute, kao i upute za roditelje kako se koriste testovi, a u petak će na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) bit će objavljen i video koji prikazuje kako se uzima uzorak.

“Sve kako je zamišljeno teče po planu, testiranja će u najvećem dijelu škola početi u ponedjeljak”, rekao je ministar.

Ponovio je da je riječ o potpuno dobrovoljnom testiranju, odnosno da roditelji ne moraju testirati dijete, ako to ne žele. U tom će slučaju potpisati obrazac u kojemu kažu da ne pristaju na samotestiranje djeteta. No, dođe li takvo dijete u kontakt s nekim tko je pozitivan na koronavirus, ono mora ostati u samoizolaciji, za razliku od ostale djece koja idu u školu tako dugo dok su negativna.

Kako je objasnio, mjera je pokrenuta sada zato što je drastično narastao broj djece u samoizolaciji, odnosno “zbog ciljanog i smišljenog pristupa da se sva djeca koja ne trebaju biti kod kuće vrate” u škole. Trenutno je u samoizolaciji tridesetak tisuća djece, a pozitivno je oko 7000 učenika.

Predviđeno je da mjera traje mjesec dana, uključujući i tjedan dana praznika, a ministar pretpostavlja da do kraja školske godine možda više uopće neće biti potrebe za samotestiranjem.

Tijekom ta četiri tjedna roditelji će testirati djecu jednom tjedno, a nakon toga, testirat će se samo u slučaju da se u nekom razredu pojavi pozitivan učenik.

Ministar smatra da je naručena količina brzih antigenskih testova za samotestiranje učenika dovoljna za dva mjeseca. Dio testova koji se daju roditeljima ostaje u školi za izvanredne situacije i slučaj ponavljanja

“Treba naglasiti da će u subotu HZJZ objaviti na svojim mrežnim stranicama i uputama da se ukida samoizolacija za sve učenike. To je ono što bio i krajnji cilj ove mjere”, zaključio je ministar Fuchs.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime