Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, Gradsko društvo Crvenog križa Glina organiziralo je 12. listopada, u suradnji s Gradom Glinom, svečani prijem dobrovoljnih darivatelja krvi.

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi obilježava se od 1953. godine kada je u Sisku održana prva akcija dobrovoljnog davanja krvi i od tada Hrvatsko društvo Crvenog križa, u suradnji sa transfuzijskih službama, svaku godinu organizira akcije prikupljanja krvi. Tim povodom, ali i povodom posljednje ovogodišnje akcije darivanja krvi, Gradsko je društvo Crvenog križa Glina dodijelilo zahvalnice onima koji su krv darivali 10, 20, 30, 40, 50 i 100 puta.

„Danas obilježavamo Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. U Gradskom društvu Crvenog križa Glina imali smo posljednju ovogodišnju četvrtu akciju darivanja. 65 darivatelja je dalo krv, a podijelili smo i zahvalnice našim redovima darivatelja za jubilarna darivanje krvi. Posebna nam je čast jer imamo darivatelja koji je 100 puta dao krv i kojem je gradonačelnik Grada Gline uručio zahvalnicu“, kazala je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Glina Alberta Cestarić.

Darovana krv pridonosi spašavanju ljudskih života i to je jedan hvalevrijedan humani čin. Spasiti ljudski život je nešto što čovjek može najviše od sebe učiniti za drugog čovjeka budući da jedna doza darovane krvi može spasiti tri ljudska života. A onaj koji ih je po toj statistici spasio 300 je i spomenuti jubilarac koji je krv darivao čak 100 puta.

„Poručujem onima koji daruju da nastave i dalje kao što sam nastavio i ja, jer mi je želja bila da dođem do 100-tog darivanja, a onima koji još nisu darovali poručujem da se obvezno, koliko im zdravlje dozvoljava, uključe zbog humanosti, jer jedno darivanje spašava tri ljudska života, ali i zbog sebe samih, jer tako kontroliraju svoje zdravlje. Ja sam se na darivanje odlučio još davne 1984. prije svega zbog humanih razloga jer pomažem drugima, a sebi ne štetim, upravo suprotno, kontroliram svoje zdravlje i dok god mogu darivati, znači da sam zdrav. No prvenstveno je to ipak da pomognem drugima kojima je to potrebno“, rekao nam je jubilarac od 100 darivanja Dušan Metikoš iz Bijelih Voda.

Zahvalnice i prigodne poklone je darivateljima uručio glinski gradonačelnik Stjepan Kostanjević koji im je pritom i čestitao njihov dan.

„Gradsko društvo Crvenog križa već godinama organizira dobrovoljna darivanje krvi. Danas smo imali četvrto u ovoj godini i možemo biti ponosni što imamo stotog darivatelja, čovjeka koji stoti put darovao krv. Grad Glina pomaže rad Gradskog društva Crvenog križa i zahvalni smo im na svemu što čine, ne samo što su angažirani u akcijama dobrovoljnog darivanja krvi, već i u pomoći starijim i nemoćnim osobama na našem području, a sudjeluje i u svim događanjima na području grada. Iz godine u godinu taj njihov rad napreduje i mi ćemo i ubuduće podupirati njihov rad“, istaknuo je Kostanjević.

Osnovna načela dobrovoljnog davanja krvi su daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno! Takav način prikupljanja krvi smatra se najsigurnijim zbog zdravlja primatelja, a ujedno omogućuje  dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodno potrebna u  liječenju. Jedini motiv darivatelja krvi je pomoć bližnjemu pa stoga zaslužuju da im svi budu zahvalni.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime