GROŽNJAN Djeca prilikom igre pronašla bombe

Radi o bombama britanske proizvodnje koje su zaostale iz II. Svjetskog rata

293
Foto: ilustracija MUP

U nedjelju, 24 tavnja oko 12 sati u napuštenoj zgradi na području Grožnjana djeca su prilikom igre pronašla minsko-eksplozivna sredstva, izvjestili su iz Policijske uprave istarske.

Na mjesto događaja odmah je upućen policijski službenik protueksplozijske zaštite koji je utvrdio da se radi o bombama britanske proizvodnje koje su zaostale iz II. Svjetskog rata. Policijski službenik izuzeo je bombe kako bi ih uništio u kontroliranim uvjetima te je ujedno obavio pregled šireg mjesta pronalaska minsko-eksplozivnih sredstva, no druga sredstva nije pronašao.

Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni te da ukoliko pronađu predmete koji nalikuju na eksplozivna sredstva, ne poduzimaju nikakve radnje samostalnog uklanjanja, već da o tome odmah obavijeste policiju.

Podsjećaju građane da još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava, kako onih iz II. svjetskog rata, tako i onih novijeg datuma. Takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice, u moru te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih ili građevinskih radova. Ukoliko pronađete takva sredstva nemojte ih dirati niti donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već o tome obavijestite policiju na broj 192. Tada će na teren izaći stručne osobe protueksplozijske zaštite koje će na siguran način ukloniti sredstva i primjereno ih uništiti.

U cilju zaštite svih građana i ovom prilikom molimo građane koji nedozvoljeno posjeduju spomenuta sredstva da ih ne ostavljaju na javnim prostorima. Ta eksplozivna sredstva moguće je bez ikakvih prekršajnih ili kaznenih sankcija predati policiji u sklopu akcije ”Manje oružja, manje tragedija”, a za što je  dovoljno nazvati broj 192 ili najbližu policijsku postaju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime