Gvozdansko: mjesto koje bi svaki Hrvat trebao obići

Održan XI. hodočasnički spomen – pohod u Gvozdansko

1968

XI. hodočasnički spomen – pohod u Gvozdansko održan je u tom mjestu uz prigodan program.

Sjećanje je to na 13. siječnja 1578. godine kada su hrvatski branitelji snažnu tursku posadu dočekali smrznuti na zidinama utvrde, ne prihvativši nikakve pa ni ublažene uvjete predaje. I sam neprijatelj, potresen žrtvom, odlučio je da branitelji budu dostojanstveno pokopani po katoličkom vjerskom obredu. Nažalost, to mjesto je na Badnjak 1941. godine bilo žrtva četničkih zločina, a žrtve nisu izbjegnute ni 1991. godine u Domovinskom ratu.

Začetnik ideje o hodočasničkom spomenu je povjesničar Damir Borovčak: “Gvozdansko je prevažno za hrvatsku povijest. Gvozdansko je velejunaštvo bez svjetskih uzora. Učimo preko američkih filmova o junaštvu Alama, o Masadi i Alcazaru, a ne učimo niti u školama o hrvatskom Gvozdanskom, koje je nadišlo svako razmišljanje o junaštvu. Sebedarje života! Posljednje izjave branitelja što je zapisao turski osvajač… Što bi nam naši potomci rekli?”

Gvozdansko je mjesto koje zaslužuje puno veću pažnju i lokalne i hrvatske javnosti, naglasio je župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić: “Ovo je doista sveto i povijesno mjesto, gdje su junaci Gvozdanskog, hrvatski junaci branili Hrvatsku od Osmanlija i dragovoljno se žrtvovali do posljednjeg čovjeka. Doista je to mjesto gdje bi trebao doći svaki Hrvat, svaki domoljub, gdje bi trebali ljudi koji obnašaju vojne i političke dužnosti dati prisegu svojoj Domovini.”

Misno slavlje u spomen na 442. obljetnicu herojske obrane hrvatskih ognjišta i kaštela Gvozdansko te slavne pogibelji branitelja ove utvrde 1578. godine u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova u Gvozdanskom predvodio je umirovljeni vrhbosanski pomoćni biskup Pero Sudar u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem i uz nazočnost predstavnika brojnih braniteljskih i povijesnih udruga te hodočasnika iz čitave Hrvatske. Nakon mise uslijedio je mimohod i komemoracija žrtvama.

Zbog svih tih stradanja, ali i hrabrosti, Gvozdansko je simbol velejunaštva hrvatskog naroda koje ne smije nikada biti zaboravljeno, poruka je koja se svake godine šalje iz Gvozdanskog.

[srizonfbalbum id=3039]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime