HANŽEK Spornih 19 centimetara krivo je shvaćanje

Državni tajnik o spornih 19 centimentara

298

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Republike Hrvatske Gordan Hanžek kometirao je vijest da su se domaći proizvođači građevinskog materijala pobunili zbog predloženih zamjenskih kuća koje će država napokon početi graditi za stradalnike od razornog potresa.

Debljina zida od 19 centimetara u seizmički je aktivnim područjima neprihvatljiva, a upravo takva predložena je u tzv. Knjizi standarda, dokumentu koji je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje dostavio zainteresiranim proizvođačima koji su se odazvali javnom pozivu za iskaz interesa za gradnju tipskih zamjenskih obiteljskih kuća stradalih u potresu na Banovini.

“Ovo što je objavljeno, 19 centimetarski zidovi, kao građevinar vam govorim, postoje dva tipa zidane gradnje. Jedna je okvirna konstrukcija, armirano-betonska konstrukcija, koja ima ispunu, koja nije nosiva. Ta ispuna mora biti isključivo termički toliko jaka da bude po standardu. Drugi tip zidane konstrukcije je spregnuta, dvojna konstrukcija, koja sadrži dva materijala. Jesu li to beton i drvo, beton i opeka… U tom slučaju je minimalna debljina opeke 20 cm. Ovdje je rađen samo jedan standard koji daje jedan grubi okvir.

Mi smo prošli tjedan raspisali natječaj za 30 kuća koje se grade u suhoj gradnji tehnologijom drvene građe. To je način na koji se grade kuće po Europi i Sjevernoj Americi. Naravno, sa svim propisima, sa svim ugrozama koje se tiču naših vremenskih prilika. A javna nabava je jedan osnov, a drugi osnov je izrada projektne dokumentacije koju izrađuju ovlašteni inženjeri. Ne ovlašteni samostatičari, električari, strojari, arhitekti…”

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime