U ponedjeljak, 21. svibnja počela je manifestacija koja će i ove godine okupiti brojne pojedince i organizacije, a sve u cilju promocije i razvoja volonterstva u Hrvatskoj.

Hrvatski centar za razvoj volonterstva organizira osmu po redu manifestaciju Hrvatska volontira kojoj je cilj potaknuti što veći broj građana, organizacija i institucija iz cijele Hrvatske na volontiranje u različitim društveno korisnim aktivnostima.

Ove godine manifestacija se održava do 26. svibnja u preko 70 hrvatskih gradova, gdje će mnogobrojni volonteri sudjelovati u različitim volonterskim aktivnostima kako bi svojim doprinosom potaknuli izgradnju bolje i sretnije zajednice. Hrvatska volontira održava se u sinergiji s Danima otvorenih vrata udruga, u organizaciji Vladinog Ureda za udruge.

Ovogodišnja manifestacija odvija se pod sloganom Volontiramo – zajedno gradimo bolju i snažniju zajednicu, a podržale su je i mnoge osobe iz javnog života poput: Mislava Čavajde, Maje Sever, Danijele Trbović, Domagoja Novokmeta i mnogih drugih.

U manifestaciju će se uključiti veliki broj volontera pojedinaca, ali i volontera iz korporativnog svijeta, a popis od 261 volonterskih aktivnosti, od kojih su 125 u Sjevernoj Hrvatskoj, 75 u Zapadnoj, 37 u Južnoj, te 24 u Istočnoj Hrvatskoj (po trenutnoj situaciji) može se pronaći ovdje. Građani su preko naših web stranica i društvenih mreža pozvani pronaći aktivnost koja ih inspirira, da se zavolontiraju i da na taj način daju svoj osobni doprinos volonterstvu u Hrvatskoj i postanu dio društva koje stvara promjene.

Petrinjska Udruga IKS je povodom manifestacije pripremila brojne programe u koje se građani iz cijele Sisačko-moslavačke županije mogu uključiti. U sklopu projekta “Moja škola zajednica sa srcem” rade u partnerstvu sa 7 škola na Banovini: OŠ Sunja, OŠ Davorina Trstenjaka Hrvatska Kostajnica, OŠ Katarina Zrinska Mečenčani, OŠ Jabukovac, OŠ Glina, I.OŠ Petrinja – PŠ Hrastovica, OŠ Ivan Goran Kovačić Gora s Područnom školom Nebojan. Njihov Volonterski centar Petrinja i partneri Dom za starije i  nemoćne osobe i Dom za psihički bolesne odrasle osobe u Petrinji pripremili su volonterske akcije na koje pozivaju sve svoje sugrađane koji žele pridonijeti poboljšanju kvalitete života korisnika domova i ujedno se dobro zabaviti.

„Veselimo se ovim fantastičnim aktivnostima u ruralnim, slabo naseljenim područjima naše Sisačko-moslavačke županije (što uključuje i gradove Petrinju, Glinu i H. Kostajnicu). Nadamo se da ćete prepoznati potrebu i vrijednosti volonterstva koje doprinosi razvoju naših zajednica, s trenutno najnižim indeksima razvijenosti u RH. U prilogu dostavljamo opis aktivnosti s detaljima. Dobro je za tebe, dobro je za druge. Priključi se svibanjskoj kampanji i zavolontiraj se!“, poručuju iz Udruge IKS.

VEZANE VIJESTI
Ne želimo biti samo statistika, već građani s jednakim šansama

Hrvatska volontira 2017., u šest dana održavanja, okupila je 4.059 volontera koji su kroz 269 volonterskih akcija, na području cijele Hrvatske, društvu poklonili ukupno 15.505 sati. Za dodatne informacije pogledajte poveznice: Hrvatski centar za razvoj volonterstva,  izvještaj Hrvatska volontira 2017. te film o manifestaciji.

  1. Uređenje vrta i igra u Hrastovici

Datum: ponedjeljak, 21.5.2018.

Vrijeme volontiranja : 8:00 – 10:00

Lokalni i strani volonteri udruge IKS s malim i velikim volonterima I.Osnovne škole Petrinja – Područna škola Hrastovica, zaposliti će se oko uređenja vrta i okoliša Područne škole Hrastovica i igre namijenjene učenju Engleskog jezika. Ova zabavna, radna i edukativna volonterska akcija povodom manifestacije Hrvatska volontira, provodi se u sklopu projekta Udruge IKS “Moja škola – zajednica sa srcem” zajedno s partnerima iz 7 škola na Banovini.

Broj volontera potreban: 3

Kontakt osoba za prijave: Gordana Paton  Tel: 044 814 562  E: volonteri@udrugaiks.hr

  1. Čitam ti priču

Datum: 21.5.2018. – 23.5.2018.

Vrijeme volontiranja : 9:00 – 11:00

Učenici 5. i 6. razreda Osnovne škole Glina, u suradnji s Dječjim vrtićem Bubamara i Knjižnicom u Glini, čitat će priče predškolskoj djeci i djeci Male škole s ciljem poticanja čitanja. Osnovna škola Glina u sklopu projekta “Moja škola – zajednica sa srcem” u partnerstvu s udrugom IKS, pokrenula je Volonterski klub s preko 80 članova, učenika volontera. Volonteri video aktivisti snimati će volontersku akciju kako bi izradili kratke filmiće o volonterstvu. Kontakt osoba: Gordana Paton

Tel: 044 814 562  E: volonteri@udrugaiks.hr

  1. Volontiranje na djelu

Datum: utorak, 22.5.2018.

Vrijeme volontiranja : 9:00 – 11:00

Osnovna škola Davorina Trstenjaka Hrvatska Kostajnica povodom Dana škole u Gradskom parku predstaviti će postignuća i rad škole kao i svoj volonterski angažman kroz projekt “Moja škola – zajednica sa srcem”. Lokalni i strani volonteri nositelja projekta, udruge IKS, provest će zajedno sa zaposlenicima škole volontersku akciju “Volontiranje na djelu”. Kroz brojne interaktivne igre i kreativne aktivnosti, djecu i mlade iz OŠ ćemo animirati, poticati na razmišljanje, informirati i educirati o volontiranju i vrijednostima koje kroz aktivni angažman razvijamo u lokalnim zajednicama.

Broj volontera potreban: 3

Kontakt osoba za prijave: Gordana Paton   Tel: 044 814 562   E: volonteri@udrugaiks.hr

  1. Volonterstvo u mojoj školskoj zajednici
VEZANE VIJESTI
Očitovanje gradonačelnika Darinka Dumbovića o presudi Gavriloviću

Datum: ponedjeljak, 23.5.2018.

Vrijeme volontiranja : 11:00 – 12:00

Učenici i zaposlenici Osnovne škole Glina, u suradnji s Volonterskim centrom Glina, predstavit će svoj volonterski projekt na info-štandu u Glini. Projekt “Moja škola – zajednica sa srcem” provodi udruga IKS u partnerstvu s OŠ Glina i još 6 osnovnih škola u ruralnim područjima Banovine, Sisačko-moslavačke županije. OŠ Glina osnovala je u sklopu projekta Volonterski klub pomoću već aktivnih učenika/ca kroz koji provode brojne akcije i programe tijekom godine. Ovom prilikom će mladi volonteri promicati volonterstvo na Korzu u Glini i informirati građane o projektnim aktivnostima školske zajednice.  Kontakt osoba: Gordana Paton   Tel: 044 814 562   E: volonteri@udrugaiks.hr

  1. Kuglanje u Domu za starije i nemoćne Petrinja

Datum: srijeda, 23.5.2018.

Vrijeme volontiranja : 14:00 – 16:00

Uz kuglanje s bakama i dedama Doma za starije i nemoćne osobe Petrinja, dobar provod je zagarantiran! U partnerstvu s Volonterskim centrom Petrinja, Dom za starije i nemoćne osobe u Petrinji provodi volonterske programe od 2012. godine. Volonteri redovito dolaze u dom provoditi aktivnosti kao što su bingo, šetnja, kuglanje i kino. S našim mudrim građanima – korisnicima doma, uvijek se dobro zabavimo, čujemo nešto novih viceva i dobrih priča a oni jedva čekaju da im uljepšamo dan.

Broj volontera potreban: 7

Kontakt osoba za prijave: Borisz Negeli  Tel: 044 813 709 / 095 869 4315  E: volonteri@udrugaiks.hr

  1. Zdrav um u zdravom tijelu

Datum: srijeda, 23.5.2018.

Vrijeme volontiranja : 8:00-11:00

Osnovna škola Jabukovac, na prekrasnom ruralnom području Banovine, pripremila je volontersku akciju u partnerstvu s udrugom IKS i udrugom Humanika – Centrom za poboljšanje kvalitete življenja i razvoj ljudskih vrijednosti. Volonteri Humanike će provesti djecu kroz edukativno-zabavni program pripremanja zdrave hrane dok će strani i domaći volonteri udruge IKS uz pomoć vrijedne djece pomagaća i zaposlenika OŠ Jabukovac raditi na uređenju dijela školskog prostora. Strani volonteri su također pripremili igre za učenje engleskog jezika.

Broj volontera potreban: 5

Kontakt osoba za prijave: Gordana Paton   Tel: 044 814 562   E: volonteri@udrugaiks.hr

  1. Sportski Poligon U Domu Za Psihički Bolesne Odrasle Osobe Petrinja

Datum: četvrtak, 24.5.2018.

Vrijeme volontiranja : 8:30-11:00

Volonteri iz Volonterskog centra Petrinja već dugi niz godina provode aktivnosti u suradnji s Domom za psihički bolesne odrasle osobe u Petrinji. Tijekom Hrvatska volontira organiziramo aktivnosti na otvorenom te smo tako i ove godine organizirali Sportski poligon. Igre će biti zabavne i potreban je svakako natjecateljski duh, prisutan u ovom krasnom domu gdje smo imali priliku kroz godine dobro upoznati drage ljude, korisnike volonterskih usluga.

VEZANE VIJESTI
17. Godinu za redom organiziran spust unskim Čamcima iz Petrinje do Hrvatske Kostajnice

Broj volontera potreban: 7

Kontakt osoba za prijave: Borisz Negeli   Tel: 044 813 709 / 095 869 4315  E: volonteri@udrugaiks.hr

  1. Dobrovoljno za Dobrobit

Datum: četvrtak, 24.5.2018.

Vrijeme volontiranja : 11:30 – 13:00

Osnovna škola Ivan Goran Kovačić Gora u suradnji s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Gora i udrugom IKS provode Volontersku akciju s ciljem osvještavanja, educiranja i animiranja djece i mladih. Volonteri DVD Gora provest će svoju interaktivnu radionicu upoznavanja djece s radom društva dok će domaći i strani volonteri udruge IKS provoditi radionice s ciljem učenja stranih jezika na zabavan način, upoznavanja drugih kultura i različitosti te provjerom znanja djece iz geografije.

Broj volontera potreban: 6

Kontakt osoba za prijave: Gordana Paton   Tel: 044 814 562  E: volonteri@udrugaiks.hr

  1. Igre Znanja

Datum: petak, 25.5.2018.

Vrijeme volontiranja : 9:00 – 12:00

Osnovna škola Katarina Zrinska Mečenčani u suradnji s Udrugom IKS provodi volontersku akciju tijekom proslave Dana škole. Zaposlenici škole, roditelji te domaći i strani volonteri udruge IKS organizirati će brojne sportske i edukativne aktivnosti na otvorenom za učenike i učenice osnovne škole. Kroz aktivnosti koje provode volonteri radimo na promicanju vrijednosti volonterstva i aktivnom angažmanu šire školske zajednice s ciljem razvoja ovih malih ruralnih sredina.

Broj volontera potreban: 5

Kontakt osoba za prijave: Gordana Paton   Tel: 044 814 562   E: volonteri@udrugaiks.hr

  1. Humanitarna Utrka

Datum: subota, 26.5.2018.

Vrijeme volontiranja : 9:00 – 12:00

Osnovna škola Sunja u partnerstvu s udrugom IKS i lokalnim udrugama u Sunji organizira Humanitarnu utrku u sklopu manifestacije Hrvatska volontira. OŠ Sunja je u sklopu projekta udruge IKS i 7 škola na području Banovine osnovala Volonterski klub s ciljem odgoja za volonterstvo. Mali volonteri provode program pomoći u učenju te brojne humanitarne akcije kako bi pomogli potrebitima na slabo razvijenom ruralnom području Općine Sunja. Lokalni i strani volonteri udruge IKS raditi će sa školskom zajednicom na organizaciji i provedbi utrke u ovom prekrasnom malom mjestu, uz podršku i pomoć lokalnih udruga. Svi dobrodošli!

Broj volontera potreban: 10

Kontakt osoba za prijave: Gordana Paton   Tel: 044 814 562   E: volonteri@udrugaiks.hr

 

 

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here