U ponedjeljak, 21. svibnja počela je manifestacija koja će i ove godine okupiti brojne pojedince i organizacije, a sve u cilju promocije i razvoja volonterstva u Hrvatskoj.

Hrvatski centar za razvoj volonterstva organizira osmu po redu manifestaciju Hrvatska volontira kojoj je cilj potaknuti što veći broj građana, organizacija i institucija iz cijele Hrvatske na volontiranje u različitim društveno korisnim aktivnostima.

Ove godine manifestacija se održava do 26. svibnja u preko 70 hrvatskih gradova, gdje će mnogobrojni volonteri sudjelovati u različitim volonterskim aktivnostima kako bi svojim doprinosom potaknuli izgradnju bolje i sretnije zajednice. Hrvatska volontira održava se u sinergiji s Danima otvorenih vrata udruga, u organizaciji Vladinog Ureda za udruge.

Ovogodišnja manifestacija odvija se pod sloganom Volontiramo – zajedno gradimo bolju i snažniju zajednicu, a podržale su je i mnoge osobe iz javnog života poput: Mislava Čavajde, Maje Sever, Danijele Trbović, Domagoja Novokmeta i mnogih drugih.

U manifestaciju će se uključiti veliki broj volontera pojedinaca, ali i volontera iz korporativnog svijeta, a popis od 261 volonterskih aktivnosti, od kojih su 125 u Sjevernoj Hrvatskoj, 75 u Zapadnoj, 37 u Južnoj, te 24 u Istočnoj Hrvatskoj (po trenutnoj situaciji) može se pronaći ovdje. Građani su preko naših web stranica i društvenih mreža pozvani pronaći aktivnost koja ih inspirira, da se zavolontiraju i da na taj način daju svoj osobni doprinos volonterstvu u Hrvatskoj i postanu dio društva koje stvara promjene.

Petrinjska Udruga IKS je povodom manifestacije pripremila brojne programe u koje se građani iz cijele Sisačko-moslavačke županije mogu uključiti. U sklopu projekta “Moja škola zajednica sa srcem” rade u partnerstvu sa 7 škola na Banovini: OŠ Sunja, OŠ Davorina Trstenjaka Hrvatska Kostajnica, OŠ Katarina Zrinska Mečenčani, OŠ Jabukovac, OŠ Glina, I.OŠ Petrinja – PŠ Hrastovica, OŠ Ivan Goran Kovačić Gora s Područnom školom Nebojan. Njihov Volonterski centar Petrinja i partneri Dom za starije i  nemoćne osobe i Dom za psihički bolesne odrasle osobe u Petrinji pripremili su volonterske akcije na koje pozivaju sve svoje sugrađane koji žele pridonijeti poboljšanju kvalitete života korisnika domova i ujedno se dobro zabaviti.

„Veselimo se ovim fantastičnim aktivnostima u ruralnim, slabo naseljenim područjima naše Sisačko-moslavačke županije (što uključuje i gradove Petrinju, Glinu i H. Kostajnicu). Nadamo se da ćete prepoznati potrebu i vrijednosti volonterstva koje doprinosi razvoju naših zajednica, s trenutno najnižim indeksima razvijenosti u RH. U prilogu dostavljamo opis aktivnosti s detaljima. Dobro je za tebe, dobro je za druge. Priključi se svibanjskoj kampanji i zavolontiraj se!“, poručuju iz Udruge IKS.

VEZANE VIJESTI
Petrinja - oko 750 milijuna kuna vrijedni europski projekti

Hrvatska volontira 2017., u šest dana održavanja, okupila je 4.059 volontera koji su kroz 269 volonterskih akcija, na području cijele Hrvatske, društvu poklonili ukupno 15.505 sati. Za dodatne informacije pogledajte poveznice: Hrvatski centar za razvoj volonterstva,  izvještaj Hrvatska volontira 2017. te film o manifestaciji.

  1. Uređenje vrta i igra u Hrastovici

Datum: ponedjeljak, 21.5.2018.

Vrijeme volontiranja : 8:00 – 10:00

Lokalni i strani volonteri udruge IKS s malim i velikim volonterima I.Osnovne škole Petrinja – Područna škola Hrastovica, zaposliti će se oko uređenja vrta i okoliša Područne škole Hrastovica i igre namijenjene učenju Engleskog jezika. Ova zabavna, radna i edukativna volonterska akcija povodom manifestacije Hrvatska volontira, provodi se u sklopu projekta Udruge IKS “Moja škola – zajednica sa srcem” zajedno s partnerima iz 7 škola na Banovini.

Broj volontera potreban: 3

Kontakt osoba za prijave: Gordana Paton  Tel: 044 814 562  E: volonteri@udrugaiks.hr

  1. Čitam ti priču

Datum: 21.5.2018. – 23.5.2018.

Vrijeme volontiranja : 9:00 – 11:00

Učenici 5. i 6. razreda Osnovne škole Glina, u suradnji s Dječjim vrtićem Bubamara i Knjižnicom u Glini, čitat će priče predškolskoj djeci i djeci Male škole s ciljem poticanja čitanja. Osnovna škola Glina u sklopu projekta “Moja škola – zajednica sa srcem” u partnerstvu s udrugom IKS, pokrenula je Volonterski klub s preko 80 članova, učenika volontera. Volonteri video aktivisti snimati će volontersku akciju kako bi izradili kratke filmiće o volonterstvu. Kontakt osoba: Gordana Paton

Tel: 044 814 562  E: volonteri@udrugaiks.hr

  1. Volontiranje na djelu

Datum: utorak, 22.5.2018.

Vrijeme volontiranja : 9:00 – 11:00

Osnovna škola Davorina Trstenjaka Hrvatska Kostajnica povodom Dana škole u Gradskom parku predstaviti će postignuća i rad škole kao i svoj volonterski angažman kroz projekt “Moja škola – zajednica sa srcem”. Lokalni i strani volonteri nositelja projekta, udruge IKS, provest će zajedno sa zaposlenicima škole volontersku akciju “Volontiranje na djelu”. Kroz brojne interaktivne igre i kreativne aktivnosti, djecu i mlade iz OŠ ćemo animirati, poticati na razmišljanje, informirati i educirati o volontiranju i vrijednostima koje kroz aktivni angažman razvijamo u lokalnim zajednicama.

Broj volontera potreban: 3

Kontakt osoba za prijave: Gordana Paton   Tel: 044 814 562   E: volonteri@udrugaiks.hr

  1. Volonterstvo u mojoj školskoj zajednici
VEZANE VIJESTI
Sisački srednjoškolci pogledali premijeru filma o Domovinskom ratu

Datum: ponedjeljak, 23.5.2018.

Vrijeme volontiranja : 11:00 – 12:00

Učenici i zaposlenici Osnovne škole Glina, u suradnji s Volonterskim centrom Glina, predstavit će svoj volonterski projekt na info-štandu u Glini. Projekt “Moja škola – zajednica sa srcem” provodi udruga IKS u partnerstvu s OŠ Glina i još 6 osnovnih škola u ruralnim područjima Banovine, Sisačko-moslavačke županije. OŠ Glina osnovala je u sklopu projekta Volonterski klub pomoću već aktivnih učenika/ca kroz koji provode brojne akcije i programe tijekom godine. Ovom prilikom će mladi volonteri promicati volonterstvo na Korzu u Glini i informirati građane o projektnim aktivnostima školske zajednice.  Kontakt osoba: Gordana Paton   Tel: 044 814 562   E: volonteri@udrugaiks.hr

  1. Kuglanje u Domu za starije i nemoćne Petrinja

Datum: srijeda, 23.5.2018.

Vrijeme volontiranja : 14:00 – 16:00

Uz kuglanje s bakama i dedama Doma za starije i nemoćne osobe Petrinja, dobar provod je zagarantiran! U partnerstvu s Volonterskim centrom Petrinja, Dom za starije i nemoćne osobe u Petrinji provodi volonterske programe od 2012. godine. Volonteri redovito dolaze u dom provoditi aktivnosti kao što su bingo, šetnja, kuglanje i kino. S našim mudrim građanima – korisnicima doma, uvijek se dobro zabavimo, čujemo nešto novih viceva i dobrih priča a oni jedva čekaju da im uljepšamo dan.

Broj volontera potreban: 7

Kontakt osoba za prijave: Borisz Negeli  Tel: 044 813 709 / 095 869 4315  E: volonteri@udrugaiks.hr

  1. Zdrav um u zdravom tijelu

Datum: srijeda, 23.5.2018.

Vrijeme volontiranja : 8:00-11:00

Osnovna škola Jabukovac, na prekrasnom ruralnom području Banovine, pripremila je volontersku akciju u partnerstvu s udrugom IKS i udrugom Humanika – Centrom za poboljšanje kvalitete življenja i razvoj ljudskih vrijednosti. Volonteri Humanike će provesti djecu kroz edukativno-zabavni program pripremanja zdrave hrane dok će strani i domaći volonteri udruge IKS uz pomoć vrijedne djece pomagaća i zaposlenika OŠ Jabukovac raditi na uređenju dijela školskog prostora. Strani volonteri su također pripremili igre za učenje engleskog jezika.

Broj volontera potreban: 5

Kontakt osoba za prijave: Gordana Paton   Tel: 044 814 562   E: volonteri@udrugaiks.hr

  1. Sportski Poligon U Domu Za Psihički Bolesne Odrasle Osobe Petrinja

Datum: četvrtak, 24.5.2018.

Vrijeme volontiranja : 8:30-11:00

Volonteri iz Volonterskog centra Petrinja već dugi niz godina provode aktivnosti u suradnji s Domom za psihički bolesne odrasle osobe u Petrinji. Tijekom Hrvatska volontira organiziramo aktivnosti na otvorenom te smo tako i ove godine organizirali Sportski poligon. Igre će biti zabavne i potreban je svakako natjecateljski duh, prisutan u ovom krasnom domu gdje smo imali priliku kroz godine dobro upoznati drage ljude, korisnike volonterskih usluga.

VEZANE VIJESTI
Petrinjke osigurale naslov prvakinja

Broj volontera potreban: 7

Kontakt osoba za prijave: Borisz Negeli   Tel: 044 813 709 / 095 869 4315  E: volonteri@udrugaiks.hr

  1. Dobrovoljno za Dobrobit

Datum: četvrtak, 24.5.2018.

Vrijeme volontiranja : 11:30 – 13:00

Osnovna škola Ivan Goran Kovačić Gora u suradnji s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Gora i udrugom IKS provode Volontersku akciju s ciljem osvještavanja, educiranja i animiranja djece i mladih. Volonteri DVD Gora provest će svoju interaktivnu radionicu upoznavanja djece s radom društva dok će domaći i strani volonteri udruge IKS provoditi radionice s ciljem učenja stranih jezika na zabavan način, upoznavanja drugih kultura i različitosti te provjerom znanja djece iz geografije.

Broj volontera potreban: 6

Kontakt osoba za prijave: Gordana Paton   Tel: 044 814 562  E: volonteri@udrugaiks.hr

  1. Igre Znanja

Datum: petak, 25.5.2018.

Vrijeme volontiranja : 9:00 – 12:00

Osnovna škola Katarina Zrinska Mečenčani u suradnji s Udrugom IKS provodi volontersku akciju tijekom proslave Dana škole. Zaposlenici škole, roditelji te domaći i strani volonteri udruge IKS organizirati će brojne sportske i edukativne aktivnosti na otvorenom za učenike i učenice osnovne škole. Kroz aktivnosti koje provode volonteri radimo na promicanju vrijednosti volonterstva i aktivnom angažmanu šire školske zajednice s ciljem razvoja ovih malih ruralnih sredina.

Broj volontera potreban: 5

Kontakt osoba za prijave: Gordana Paton   Tel: 044 814 562   E: volonteri@udrugaiks.hr

  1. Humanitarna Utrka

Datum: subota, 26.5.2018.

Vrijeme volontiranja : 9:00 – 12:00

Osnovna škola Sunja u partnerstvu s udrugom IKS i lokalnim udrugama u Sunji organizira Humanitarnu utrku u sklopu manifestacije Hrvatska volontira. OŠ Sunja je u sklopu projekta udruge IKS i 7 škola na području Banovine osnovala Volonterski klub s ciljem odgoja za volonterstvo. Mali volonteri provode program pomoći u učenju te brojne humanitarne akcije kako bi pomogli potrebitima na slabo razvijenom ruralnom području Općine Sunja. Lokalni i strani volonteri udruge IKS raditi će sa školskom zajednicom na organizaciji i provedbi utrke u ovom prekrasnom malom mjestu, uz podršku i pomoć lokalnih udruga. Svi dobrodošli!

Broj volontera potreban: 10

Kontakt osoba za prijave: Gordana Paton   Tel: 044 814 562   E: volonteri@udrugaiks.hr

 

 

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here