Hrvatska zajednica županija provela istraživanje o stavu građana prema županijama

779

Hrvatska zajednica županija aktivno se uključuje u raspravu oko najavljene buduće reforme lokalne i regionalne samouprave koja je, formiranjem nove Vlade, postala jedna od najvažnijih tema u hrvatskom javnom prostoru. Istraživanje o stavu građana o županijama koje je pokazalo zanimljive rezultate i što građani misle o toj temi, provela je agencija Hendal. Rezultati istraživanja predstavljeni su na konferenciji za novinare u prostorijama Hrvatske zajednice županija u Zagrebu.

 Više od 750 građana Hrvatske u dobi od 18 do 65 godina sudjelovalo je u istraživanju, a rezultati su pokazali kako gotovo 90 posto ispitanika smatra kako smanjivanje broja županija ne bi trebala biti prva mjera za uštedu na državnoj razini i racionalizaciju državnog proračuna. Njih 73 posto smatra da bi županije, gradovi i općine znatno bolje odredile prioritete za usmjeravanje i ulaganje proračunskih sredstava središnje vlasti, a zanimljivi rezultati jesu i da 49 posto ispitanika misli da bi ukidanje županija dovelo do daljnje centralizacije odlučivanja jer bi se odluke donosile u velikim gradovima ili na državnoj razini.

“Smanjivanje broja županija ne, funkcionalna i fiskalna decentralizacija da. Ne bježimo od reformi, ali želimo biti aktivan sudionik u njima. Više se neće o nama razgovarati bez nas”, kaže predsjednik Hrvatske zajednice županija, šibensko – kninski župan Goran Pauk. 

49 posto ispitanika slaže se s tvrdnjom da su županije dio lokalnog identiteta, a ono što je još važno istaknuti jest kako se više od pola ispitanika (53 posto) ne slaže se s tim da njihova županija potpadne pod nadležnost neke druge županije ili regionalnog centra. Pauk je komentirao navedene rezultate istraživanja koji, kako je rekao, za Hrvatsku zajednicu županija imaju posebnu važnost. 

Goran Pauk naglašava kako oni koji žele smanjiti broj županija i provesti regionalizaciju zemlje nisu dali nikakav kvalitetan i dobar argument za navedeno. S njim se slaže i župan Krapinsko-zagorske županije i član Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija Željko Kolar. 

Ovdje nije bitna zaštita župana, nego građana županije, naglašava Kolar i nastavlja … 

Dodajmo i kako je provedeno istraživanje samo dio planiranih projekata koje će ove godine provesti Hrvatska zajednica županija, a sve kako bi Vladi pomogla u provođenju očito potrebnih reformi, ali u kojima će županije biti aktivan sudionik s ciljem zaštite njihovih građana koji su, ako je suditi po rezultatima ovog istraživanja, iznijeli svoj stav kako smanjivanje broja županija ne bi trebala biti prva mjera za uštedu na državnoj razini i racionalizaciju državnog proračuna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime