VIDEO – Hrvatski vojnici vratili se s misije u Litvi

1012

U petrinjskoj vojarni „Pukovnik Predrag Matanović“ svečano je dočekan 1. hrvatski kontingenta NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi. Vojnici su se vratili sa zadaće prednje prisutnosti koja je u suradnji s pripadnicima vojnih snaga iz Belgije, Njemačke, Francuske, Norveške i Nizozemske trajala sedam mjeseci. Pozdravio ih je i čestitao im izaslanik vrhovne zapovjednice i predsjednice Republike Hrvatske, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov: “Nadam se da je ova aktivnost u multinacionalnom okruženju omogućila da učite i napredujete kao vojnici, ali i stjecanje životnog iskustva. Vrhunska obuka koju ste imali gotovo svakodnevno, neizmjerno iskustvo i neprocjenjive naučene lekcije, obvezuju vas da u duhu timskog rada prenesete sva svoja znanja i iskustva koja ste prikupili svojim kolegama, kako bi pripreme za sljedeći kontingent još bolje i njihov uspjeh zajamčen. Vašim sigurnim i sretnim povratkom u Republiku Hrvatsku još smo jednom pokazali i sebi i svijetu da smo profesionalna, odgovorna i obučena vojska na čiju potporu međunarodna zajednica, ali prije svega hrvatski narod i građani mogu uvijek računati.”

Saveznici ističu izniman doprinos hrvatskog kontingenta te je svima jasno da se Hrvatska višestruko dokazala kao odgovorna i pouzdana članica NATO saveza, naglasio je Šundov. Zapovjednik 1. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi bojnik Marko Krpan naglasio je da biti prvi u bilo kojoj zadaći velika je čast i odgovornost: “Pripadnici 1. hrvatskog kontingenta proveli su veliki niz obučnih aktivnosti. Imali smo priliku uvježbavati se s pripadnicima oružanih snaga njemačke, nizozemske, francuske, norveške i litavske vojske. U svim provedenim aktivnostima pokazali ste vrlo visoku razinu obučenosti, profesionalizma i motiviranosti za obavljanje svih zadaća, što je bilo prepoznato od svih NATO sudionika u aktivnosti, koji mogu biti sigurni da u Hrvatskoj vojsci imaju pouzdanog i spremnog partnera.”

Krpan je na kraju istaknuo da je ponosan što je imao priliku zapovjedati 1. hrvatskim kontingentom. Međutim, zapovjednik hrvatske kopnene vojske general bojnik Siniša Jurković podsjetio je na tragediju s početka misije: “Nažalost, kući se vraćate ne u istom sastavu kojem smo vas ispratili. Tijekom vaše rotacije, naglom i preranom smrću napustio nas je naš kolega i suborac, razvodnim Mario Pavišić. Posebno pozdravljam članove obitelji pokojnog Maria te im još jednom u ime svih pripadnika Hrvatske kopnene vojske izražavam iskrenu sućut. Život i djelo Maria, njegova skromnost, predanost zadaći i njegov doprinos postrojbi zauvijek će ostati zapamćen među pripadnicima Tigrova.”

Otac nesretno nastradalog Maria, Slavko Pavišić, pronašao je snagu zahvaliti na podršci: “Ja i moja obitelj nismo nikad bili napušteni. Svi su nam dali podršku u takvim teškim trenucima. Zato se svima zahvaljujem, prije svih vojsci koja je bila tamo zajedno s Mariom. Teško im je bilo, ali su pronašli snage i nastavili dalje sve ove mjesece. Svima ostalima, da ne nabrajam pojedinačno, svi su nam dali podršku u toj teškoj situaciji. Tigrovi nikad nikoga ne ostavljaju, osobito svog vojnika.”

Pavišić je još jednom zahvalio i izrazio podršku ideji da jedna Patria nosi ime Drndo, po nadimku nesretnog Maria. Petar Dragičević, jedan od vojnika koji se vratio s misije, sretan je prije svega što je stigao kući: “Neograničeno iskustvo! Imali smo prilike raditi poslove koju tu nemamo, veći su kapaciteti, suradnja s drugim nacijama. Pokazali smo svojim znanjem da smo ravnopravni s tim vojskama. Imali smo prednost što dosta naših ljudi priča njemački, a kad su krenule utakmice i s Francuzima smo se jako lijepo družili.”

Nakon probijenog leda i skupljenog iskustva 1. hrvatskog kontingenta, na sljedeću misiju krenut će nova postrojba. Na kraju spomenimo da su među brojnim uzvanicima koji su dočekali 1. hrvatski kontingent s misije u Litvi bili župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić i gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović.

Ponosan sam danas što zajedno dočekujemo 1. Hrvatski vojni kontingent iz Nato aktivnosti u Republici Litvi, ponosan na svoju Hrvatsku i Petrinju. Ukupno je čujem 27 mojih Petrinjaca, svakom gradonačelniku bi bilo na čast da među svojim žiteljima ima ovako hrabre i časne ljude. Petrinja stvarno može mirno spavati kad ima i našu vojarnu Pukovnika Predraga Matanovića i ove mlade vojnikinje i vojnike, časnice i časnike. Svi ste nas zadužili sada u miru i hvala vam što Hrvatska može računati na vas, ali i mi u gradu  kod elementarnih nepogoda i kriznih situacija što vas imamo blizu. Također hvala lijepa i zapovjednicima na sjajnom ustroju i dalje služite časno domovini”, poručio je Dumbović.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime