HRZ nastavlja s redovitim letačkim aktivnostima

Tijekom provedbe planiranih letova i uslijed probijanja zvučnog zida očekuje se kratkotrajna pojačana buka te mole građane za razumijevanje

293
Foto: HRZ / M. Karačić

Piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva će i u subotu, 6. veljače 2021. godine, u vremenu od 10,00 do 16,00 sati provoditi redovite letačke aktivnosti tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida, objavio je MORH.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sve svoje aktivnosti provodi u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj.

Uvažavajući pojačanu osjetljivost građana na buku uslijed nedavnih potresa, probni letovi do daljnjeg se neće provoditi u dosad uobičajenoj zoni letenja „Lekenik“ u Sisačko-moslavačkoj županiji, već će se provoditi u privremenoj zoni probnih letova „Čazma” te privremenoj ruti ubrzanja.

Privremena zona probnih letova “Čazma” je geografski izmaknuta sjeveroistočno, a u njoj se provode probni letovi motora, sustava i uređaja u podzvučnim brzinama u rasponu visina 600 metara iznad tla do 10000 metara. Zona „Čazma“ privremeno je ishodovana u suradnji i uz suglasnost Hrvatske kontrole zračne plovidbe, a na preporuku probnih pilota, dok je ranija zona “Lekenik” publicirana zona od strane svih nadležnih institucija.

Također, privremena ruta ubrzanja koristi se za probne letove u zadnjoj fazi ispitivanja aviona i odvija se na visinama iznad 10.000 metara. Provodi se iznad Slavonije na način da avion ubrzava od istoka prema zapadu, načelno od Đakova prema Križevcima zbog sigurnosnih razloga i geografskog položaja aerodroma s kojeg se provode probni letovi.

Napominjemo kao navedena privremena zona i ruta ubrzanja nisu trajno održive zbog uzurpiranja prilaznog i odlaznog prometa u Zračnoj luci Zagreb, osobito kada se poveća frekvencija prometa, koji je trenutno smanjen zbog pandemije COVID-19.

Planirani letovi danas će se provoditi na području Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini od 1.000 do 10.000 metara te na području Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini iznad 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

Tijekom provedbe planiranih letova i uslijed probijanja zvučnog zida očekuje se kratkotrajna pojačana buka te mole građane za strpljenje i razumijevanje.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime