HZZO: Snižene cijene 454 originalnih pakiranja lijekova

243

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) uskladio je cijene lijekova na svojim listama lijekova te su snižene cijene za ukupno 454 originalnih pakiranja lijekova, od toga za 315 pakiranja na osnovnoj listi.

Usklađivanjem cijena s dopunske liste lijekova snižene su tzv. doplate kod ukupno 131 pakiranja lijekova, što za osigurane osobe HZZO-a predstavlja smanjenje sudjelovanja u cijeni lijekova. S dopunske liste lijekova je premješteno na osnovnu listu lijekova osam pakiranja lijekova (čime je nestala doplata za osigurane osobe).

U redovnoj proceduri su na listu lijekova stavljena 2 nova lijeka: lijek (doravirin+lamivudin+tenofovir dizoproksil), za liječenje HIV infekcija i lijek upadacitinib, za liječenje reumatoidnog artritisa.

VEZANE VIJESTI
HZZO omogućio podnošenje zahtjeva za bolovanje elektroničkim putem

Za lijek riluzol je izmijenjen  režim propisivanja, odnosno lijek je prešao u receptni status te će bolesnicima s amiotrofičnom lateralnom sklerozom biti olakšana dostupnost ovim lijekom. Dodatno su na liste lijekova stavljene nove generičke i kliničke paralele te novi oblici i/ili nova pakiranja već postojećih lijekova.

Stavljanjem novih lijekova te novih  generičkih i kliničkih paralela na listu proširuje se spektar lijekova koji osiguranici mogu za svoje liječenje dobiti na teret obveznog zdravstvenog osiguranja.

Za svibanj osiguran novac za zdravstvenu zaštitu za trajanja epidemije

HZZO je i za svibanj osigurao sredstva za plaćanje zdravstvene zaštite ugovornim partnerima na posebno utvrđen način za vrijeme trajanja epidemije bolesti covid-19.

VEZANE VIJESTI
HZZO objasnio kada možete na plaćeno bolovanje zbog koronavirusa

Time se produžuje odluka donesena u travnju s obzirom na, kako kažu, organizaciju rada prilagođenu posebnim uvjetima tijekom epidemije, uzimajući u obzir potrebu osiguranja održivosti i kontinuiteta pružanja zdravstvene zaštite, te funkcionalnost zdravstvenog sustava.

HZZO navodi i kako je kroz izmjene pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima omogućeno stavljanje na liste pomagala HZZO-a suvremenih pomagala koja koriste moderne tehnologije, čime se osigurava veća mogućnost izbora  i dostupnost pomagala osiguranim osobama.

Zbog potrebe popune Mreže javne zdravstvene službe a  nakon provedenog natječaja, prihvaćeni su najpovoljniji ponuditelji za razdoblje do 31. prosinca ove godine.

Prihvaćena tri ponuditelja u općoj medicini, 13 u dentalnoj, 17 u kućnoj njezi

VEZANE VIJESTI
SISAK Mladić zatečen sa 48 tableta ecstasya

U primarnoj zdravstvenoj zaštiti prihvaćena su tri ponuditelja u djelatnosti opće/obiteljske medicine, 13 ponuditelja u djelatnosti dentalne zdravstvene zaštite te 17 ponuda privatnih praksi u djelatnosti zdravstvene njege u kući.

U izvanbolničkoj specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti prihvaćena je jedna specijalistička ordinacija dentalne medicine (ortodoncija), jedna specijalistička ordinacija za oralnu kirurgiju te jedna ordinacija iz djelatnosti oftamologije.

U djelatnosti fizikalne terapije u kući prihvaćen je jedan ponuditelj, kao i u djelatnosti specifične zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

HZZO nastavlja financiranje rada pripravnika-doktora medicine za koje će se financirati pripravnički staž te su u Listu prvenstva pripravnika uvrštena dva kandidata, s kojima će ugovorna zdravstvena ustanova sklopiti ugovore o radu, a HZZO financirati pripravnički staž, stoji u priopćenju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here