Od jednokratne naknade u iznosu od 1000 eura za svako novorođeno dijete ipak neće biti ništa. Barem ne ove godine, potvrđeno je neslužbeno iz Vlade.
 
Sugovornik iz Vlade potvrdio je da je Vlada odustala od donošenja uredbe kojom bi se takva naknada isplaćivala svoj djeci rođenoj nakon 1. rujna. Razlog je pravne prirode jer, prema pravnom tumačenju, uredba koju donese sadašnja tehnička Vlada ne može trajati dulje od 1. listopada ove godine. Zaključili su da bi bilo „doista neozbiljno“ dići naknadu samo djeci rođenoj u rujnu.
Podsjeća se da je ministrica socijalne politike Bernardica Juretić najavila kako će Vlada na prvoj sjednici nakon raspuštanja Sabora donijeti uredbu sa zakonskom snagom kojom će podići naknadu za novorođenu djecu na približno 1000 eura te da će ona stupiti na snagu 1. rujna. Međutim, prema članku 88. Ustava, uredbe Vlade donesene na temelju zakonske ovlasti prestaju vrijediti istekom roka od godinu dana od dobivene ovlasti ako Hrvatski sabor ne odluči drukčije, što znači da 1. listopada ove godine prestaje jednogodišnji rok u kojem takve uredbe mogu vrijediti.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here