JANDROKOVIĆ Tuđman je bio državnik koji je svoju viziju pretvorio u stvarnost

U stvaranje slobodne i suverene Hrvatske ugradio je cijeli svoj život

38
Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković predvodio je izaslanstvo Hrvatskoga sabora i položio vijenac u povodu obilježavanja 100. obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu.

Na početku sjednice Hrvatskog sabora predsjednik Jandroković dao je uvodnu riječ u kojoj je rekao: „Dr. Franjo Tuđman bio je povjesničar i državnik koji je svoju viziju pretvorio u stvarnost. A njegova vizija bila je suverena, demokratska i slobodna Hrvatska, ravnopravna članica europske obitelji. Dobro je razumio širi politički kontekst u tadašnjem svijetu i prepoznavao prijelomni trenutak za ostvarenje vjekovne težnje hrvatskoga naroda za svojom državom.

No put do tog cilja bio je trnovit i težak. Zahtijevao je iznimne političke i državničke vještine i iznad svega ljubav prema svom narodu i domovini.
Izdvojio bih nekoliko ključnih momenata. Prvi višestranački izbori, konstituiranje Hrvatskoga sabora, Božićni Ustav, referendum i dvije povijesne odluke o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ. Nakon toga, međunarodno priznanje Hrvatske i velike pobjede u oslobodilačkom Domovinskom ratu okrunjene Bljeskom i Olujom te mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja. Slobodno možemo reći da je Franjo Tuđman postavio temelje moderne hrvatske države, a njegova vizija zaokružena je ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i NATO.

Osim Franje Tuđmana, velike zasluge za slobodnu i neovisnu Hrvatsku imaju hrvatski branitelji, a posebno oni koji su položili svoje živote. Svima im još jednom hvala.

Predsjednik Tuđman vodio je politiku koja je uvijek u prvi plan stavljala interese hrvatskoga naroda i hrvatske države. Na 100. obljetnicu njegovog rođenja iskazujemo mu trajnu zahvalu za sve što je učinio za našu domovinu. U stvaranje slobodne i suverene Hrvatske ugradio je cijeli svoj život.
Još uvijek snažno odjekuju njegove riječi: „Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što“.“
Nakon toga održana je minuta šutnje u spomen na predsjednika Tuđmana.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime