Jeftiniji roboti uskoro će zamijeniti radnike u tvornicama

136

Novo istraživanje pokazalo je kako će sve manja cijena industrijskih robota omogućiti proizvođačima da ih sve više koriste umjesto tvorničkih radnika tijekom sljedećeg desetljeća smanjujući tako cijenu rada.

Roboti sada obavljaju oko 10 posto poslova u proizvodnji, prema bostonskoj konzultantskoj tvrtki koja procjenjuje da će se taj udio povećati na 25 posto automatiziranih proizvodnji do 2025.

Hal Sirkin iz Boston Consultinga kaže: “Porast će potražnja za obučenim radnicima koji mogu upravljati takvom automatiziranom proizvodnjom, tvornički radnici bit će bolje plaćeni, no bit će ih manje”.

VEZANE VIJESTI
Općina Dubrava podmiruje dio troškova studiranja

Tvrtke počinju razmišljati o uvođenju automatizirane proizvodnje kad ona postane 15 posto jeftinija u odnosu na cijenu rada tvorničkog radnika.

Tako primjerice u automobilskoj industriji u SAD-u, za koju se vjeruje da će najbrže proširivati automatizirane pogone, cijena satnice radnika iznosi 25 dolara a robota 8 dolara.

Trošak automatizirane proizvodnje u posljednjih deset godina deset se puta smanjio, pa bi primjerice troškovi automatskog zavarivanja mogli bi pasti i preko 22 posto do 2025.

Najveći broj automatiziranih sustava tijekom idućih deset godina mogao bi se uvesti u proizvodnji sredstava za prijevoz, računalnoj industriji, proizvodnji strojeva i elektroindustriji.

VEZANE VIJESTI
Grad petrinjskim OPG-ima pokriva troškove dostave hrane

Najviše automatizirane proizvodnje uvode Kina, SAD, Japan, Njemačka i Južna Koreja koje kupuju oko 80 posto robota i vjeruje se da će zadržati taj udio u sljedećih deset godina.

Foto: FaH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here