Karlovac: Korana i Kupa premašile prognozirane vodostaje, Stožer zasjeda

790

Vodostaji Kupe i Korane premašili su prognozirane visine i za obje je rijeke na snazi izvanredno stanje, Stožer zaštite i spašavanja Grada Karlovca zasjeda, koordinira se pomoć ljudima, rasteretni objekti i crpke su u punom pogonu i sve raspoložive snage su na terenu.

Korana je u sedam sati dosegla 842 centimetra, 24 više nego što je prognozirano, i vrlo se usporeno ulijevala se u Kupu. Vodostaj Kupe je 840 centimetara, 13 centimetara viši od prognoziranog. Mediji čekaju završetak sjednice Stožera i potvrdu da je najmanje tristo kuća pod vodom te da, kako Hina saznaje neslužbeno na terenu, prijeti poplavljivanje još stotinjak kuća.

Gradonačelnik Karlovca Damir Jelić je nakon noćašnje sjednice gradskog Stožera kritizirao nepouzdanost prognoza, koje, kako je rekao, vode ka opasnosti na terenu. Nema sumnje da u nekoliko zadnjih poplava prognoze za područje Karlovca nisu bile dobre, iako nitko, kazao je, ne sumnja da je rad stručnjaka za hidrologiju i DHMZ i Hrvatskih voda važan za izradu elaborata i studija za potrebe gospodarenja vodama, očuvanja vodnih resursa i za razmjenu hidroloških podataka sa svjetom.

Vodostaji Kupe i Korane premašili su sve dosadašnje prognoze Državnog centra za obranu od poplava. Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda rekao je Hini da se prognostički modeli rade tako da se gledaju količine oborina na pojedinim slivu, zasićenost i morfologija tla i konfiguracija riječnih korita, te da Državni hidrometeorološki zavod, odnosno njegov Sektor za hidrologiju, provodi mjerenja i motrenja na površinskim i podzemnim vodama na području Republike Hrvatske na temelju kojih utvrđuje režime i bilancu voda, priprema hidrološke prognoze i upozorenja. Sve to se radi u skladu s preporukama Svjetske meteorološke organizacije (WMO). Sektor za hidrologiju trenutno prati u Hrvatskoj gotovo 440 hidroloških postaja površinskih i oko 700 postaja podzemnih voda.

Izvor: Hina

Foto: FaH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here