Komemoracija za Vladimira Matijanića: Nećemo prestati postavljati pitanja

195
11.08.2022., Split - Komemoracija za novinara Vladimira Matijanica u Hrvatskom narodnom kazalistu Split. Hrvoje Zovko Photo: Milan Sabic/PIXSELL

U organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND) u splitskom HNK-u održana je jučer komemoracija za novinara Vladimira Matijanića s koje su govornici poručili da neće prestati postavljati pitanja dok netko ne plati za to što se dogodilo.

Na komemoraciji su nazočili članovi obitelji, te novinari, prijatelji i štovatelji pokojnog novinara čija je smrt od posljedica covida izazvala veliku pažnju javnosti nakon objave u medijima da mu splitski liječnici nisu željeli pomoći iako je imao niz komorbiditeta.

“Nitko ne može ostati ravnodušan zbog načina n koji se sve to (smrt) odvijalo”, istaknuo je u svojem govoru, predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, ustvrdivši da živimo u državi čiji je sistem ubio još jednog nedužnog čovjeka.

“S ovog mjesta još jednom želim jasno poručiti – mi novinari, njegovi kolege i prijatelji, nikada, nećemo, ministre Beroš i gospodo iz KBC-a Split prestati postavljati pitanja dok ne dobijemo sve odgovore i dok netko ne plati za ovo što se dogodilo,” poručio je Zovko.

Dodao je da se varaju oni koji misle da se slučaj može zataškati jer oni neće šutjeti.

Novinar portala Index Neven Barković istaknuo je da Matijanić nije bio samo najbolji novinar nego i najbolji čovjek. “Vlado je bio naša savjest”, kazao je Barković.

Podsjetio je kako je Matijanić mjesecima strpljivo radio na temi doktorata HDZ-ovog kandidata za splitskog gradonačelnika Vice Mihanovića i isporučio tekst koji je Split spasio od HDZ-a.

Novinar Viktor Ivančić je za Matijanića rekao kako je bio kolekcionar ideala koji više nisu u modi. “Za mene je njegova smrt nenadoknadiv gubitak,” kazao je Ivančić.

Ispričao je da je uvijek bio ponizan pred Matijanićevim upornim otporom duhu vremena.

“Bio je veličanstveni plivač protiv struje i nikada ga nije zahvatila matica nacional-žurnalizma,” kazao je Ivančić.

Povjesničar Dragan Markovina istaknuo je da Matijanića nisu pokolebale prijetnje ni uvrede koje je primao a njegova smrt je užasavajuća i s toliko mučnih detalja. “Matijanića je na koncu ubio splitski bahti zdravstveni sustav,” zaključio je Markovina.

Novinar Boris Dežulović rekao je da Matijanić ni u trenucima narušenog zdravlja nije želio protekcije za pomoć i istaknuo da je Vlado bio pogrešan čovjek na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Pošten čovjek u 2022. godini.

Novinar Vladimir Matijanić pokopan je u četvrtak na splitskom gradskom groblju Lovrinac, a uz obitelj i prijatelje ispratili su ga brojni kolege, novinari raznih redakcija i političari.

Matijanić je kao novinar otkrio brojne afere, bio je jedan od najboljih hrvatskih istraživačkih novinara i analitičara.

Karijeru je započeo u Slobodnoj Dalmaciji, nastavio u tjedniku Feral Tribune, pa ponovno u Slobodnoj Dalmaciji, a zadnjih godina radio je na portalu Index. Autor je knjige “Kerum i propadanje Splita” i dobitnik nagrade HND-a Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime