Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Petrinje o Istanbulskoj konvenciji

611

Nakon što su dijelovi teksta „Istanbulske konvencije“ izazvali popriličnu buru u hrvatskoj javnosti, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Petrinje dana 3. travnja usvojila je Zaključak u kojemu je iznijela svoje stajalište. Na radnom sastanku otvorenom za javnost Zaključak je predstavio Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje:

Koordinacija udruga koju čine ponosni i časni hrvatski branitelji, stradalnici Domovinskog rata (roditelji poginulih hrvatskih branitelja, udovice i djeca poginulih hrvatskih branitelja, civilne žrtve iz Domovinskog rata) traži od Vlade Republike Hrvatske da do daljnjega obustavi ratifikaciju Istanbulske konvencije iz sljedećih razloga: 

  • Navedena problematika konvencije duboko je podijelila hrvatski narod 
  • Hrvatska biskupska konferencija nema jedinstveni stav oko navedene konvencije. Hrvatski katolički biskupi i naše svećenstvo vodili su nas kroz stoljeća i sačuvali naš identitet, vjeru i nacionalnu pripadnosti u svim teškim povijesnim trenucima pa tako i u Domovinskom ratu. Zajedno uz naš katolički kler i Božju milost s krunicom oko vrata crpili smo snagu za obranu i oslobođenje Domovine u Domovinskom ratu. 

Situacija oko prosvjeda i javne polemike prešla je u političku sferu obračuna i unutarstranačkih obračuna pojedinih političkih stranaka.“ Dumbović je iznio i prijedlog Koordinacije: „Vladi Republike Hrvatske, Hrvatskom saboru, Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, znanstvenoj zajednici,građanskoj inicijativi koja se protivi ratificiranju Istanbulske konvencije da “stanu na loptu”, sjednu zajedno za stol te da razmotre sve dobre i pozitivne strane kao i moguće loše strane i negativne posljedice ratificiranja navedene konvencije.

Neka pravni timovi svih strana u postupku prouče problematiku i iznađu rješenje kako bi se poštivala pravna obveza RH prema Vijeću Europe ali i kako se ne bi narušavao naš integritet, potkopavala naša vjera i jedinstvo hrvatskog naroda.

Odgađanje ratifikacije sporne konvencije na neko vrijeme neće prouzročiti nikakve eventualne štetne posljedice.

Mi kao istinski domoljubi smo protiv svih štetnih intervencija koje bi utjecale na naš svjetonazor, na naš katolički nauk i vjeru.

Mi smo za nultu toleranciju prema svim vrstama nasilja a poglavito nasilju nad ženama i djecom.

Uzimajući u obzir sve što Istanbulska konvencija donosi smatramo da bi se daljnja eskalacija sukoba i prijepora jako negativno reflektirala na hrvatski narod. Za ovu pogubnu situaciju za naš narod ne možemo okriviti ni komuniste, ni Jugoslovene, ni Srbe, ni Muslimane, ni partizane niti ustaše, možemo kao narod okrivit sami sebe.

Po statutima udruga koje čine Koordinaciju niti jedan od predsjednika ili predsjednica nema mandat da iznosi stav tj. da bira stranu (za ili protiv) konvencije jer niti jedna udruga nije imala tematsku skupštinu sa usvojenim zaključcima po navedenom pitanju, te se osobni stavovi ne mogu iznositi u ime udruga.“ Temeljem iznesenih činjenica Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje ne svrstava se niti na jednu stranu, već pozivaju tj. traže dijalog i razumno rješenje kako su i naveli. Također su naglasili da je Zaključak donešen 3. travnja kada su se brojne udruge i institucije oglasile sa sličnim stajalištem, što je samo dokaz da su na dobrom tragu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime