Kotar šuma sjećanje na brigadira Stjepana Grgca

1583

Stjepan Grgac – Grga bio je brigadir HV i ratni zapovjednik u Domovinskom ratu, zapovjednik 57. brigade “Marijan Celjak” Sisak. Njegovi suborci su nam potvrdili da je njihov brigadir Stjepan Grgac bio iznimno čvrst i staložen zapovjednik, voljen od strane svojih ljudi, i nikada nije uzmicao pred ničim. Svojom je hrabrošću i neustrašivošću pružao primjer drugima i nosio brigadu u svakoj akciji. Njegovo geslo je glasilo “za mnom” tako je i stradao u teškim borbama nadomak Petrinje u Kotar šumi prvog dana VRO oluja. 04. kolovoza 1995.g. kada se nije uzmicalo ni pedlja. Nakon što je već stradao pukovnik Matanović, zapovjednik 2. bojne “Gromova”, Grgac je uzeo desetinu i krenuo u pokušaj spajanja s “Gromovima” koji su upali u žestoke borbe na ulazu u Petrinju. U toj, za njega kobnoj, Kotar šumi na Rimskom putu biva pokošen četničkim rafalom.

Ovo sjećanje organizirala je športska udruga iz Petrovca koja nosi ime svog sumještanina, Stjepana Grgca, predsjednik ove udruge Mario Kovač više nam je rekao o ovom obilježavanju.

Na svog zapovjednika ponosan je čitav Petrovac, hrvatski branitelji, njihovi sinovi i unuci, Sisak, Petrinja i cijela Banovina, a podno spomenika jutros U 9.30 sati započelo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na mjestu pogibije Stjepana Grgca u Kotar šumi, a u 12 sati i na mjesnom groblju u Žažini, na grobu legendarnog zapovjednika 57. brigade HV.

Predsjednica županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić danas je predvodila izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije, koje je sudjelovalo na ovom sječanju na Stjepana Grgca.

Nakon ovog odavanja počasti na nogometnom igralištu u Petrovcu otvoren je 18. memorijalni nogometni turnir u čast Stjepanu Grgcu Grgi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime