Kupa i Korana premašile rekorde, ali nema potrebe za evakuacijom u branjenom dijelu Karlovca

875

 I Kupa i Korana su u petak ujutro premašile rekorde vodostaja, pa i prošlogodišnje kada je bila velika poplava u Karlovcu, gradonačelnik je zatražio od župana proglašenje elementarne nepogode, no u branjenom dijelu Karlovca nema potrebe za evakuacijom.

 Gradonačelnik Karlovca Damir Jelić uputio je županu Ivanu Vučiću zahtjev za proglašenjem stanja elementarne nepogode, ali ujedno poručio građanima branjenog dijela grada da razloga za evakuaciju nema. Simulacije rasta vodostaja do čak 865 centimetara pokazuju plavljenje više površina i prometnica, što znači više problema, ali ne i veliku poplavu, rekao je Jelić.

“Međutim, to što govorim teško je slušati onima u nebranjenom djelu grada, koji su pod vodom, najmanje tristo kuća, ali spasili smo barem dvjesto kuća uz nekoliko zahvata, ustava, prokopa i zečjih nasipa, jer je kod lanjske poplave pri vodostaju Kupe od 844 centimetara bilo poplavljeno preko 500 kuća”, rekao je Jelić.

U deset sati Kupa mjeri 849 centimetara vodostaja i raste, s tim da uzvodno u Kamanju vodostaj opada već tri sata.

 Mjerni instrument na Korani, koji preko antenskog sustava automatski šalje podatak o visini vodostaja, pokvario se, a posljednji poznati podatak je od devet sati, kad je vodostaj iznosio 847 centimatara. U Državnom centru za obranu od poplava kažu da su njihovi ljudi izašli na teren i da će stanje očitati na vodomjernoj letvi.
Izvor: Hina
Foto: FaH

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here