KUTINA: Održana svečana dodjela odluka o sufinanciranju učenika SMŽ

461

U Učeničkom domu Kutina svečano su uručene odluke o sufinanciranju troškova smještaja u učeničkim domovima za učenike s prebivalištem na području Sisačko-moslavačke županije. Županija je osigurala besplatan smještaj u Učeničkom domu Kutina za 22 novoupisana učenika, dok su za sufinanciranje domova u ostalim dijelovima Hrvatske osigurana sredstva za još 100-tinjak učenika. Za sufinanciranje je iz proračuna izdvojeno oko 300.000 kuna, a odluke je učenicima svečano uručio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.
“Prošle godine smo uveli mjeru da svaka generacija koja je upisala školu na ovom području, može dobiti besplatan dom. Prve godine bilo je 15 učenika, a ove imamo 22. Osim te mjere imamo i 100 potpora za 50-postotno sufinanciranje učeničkih domova bilo gdje u Hrvatskoj.”

Ravnateljica Učeničkog doma Kutina, Vesna Vuković, ostala je pozitivno iznenađena gestom županije, te je istaknula kako će odluke o sufinanciranju znatno olakšati roditeljima.
“Odluka našeg osnivača, Sisačko-moslavačke županije, doista je bilo jedno veliko pozitivno iznenađenje. To znači besplatan smještaj u Učeničkom domu Kutina za 22 novoupisana učenika. Također i sa mjerama sufinanciranja županija ulaže puno snage i sredstava koji poboljšavaju učenički standard i olakšavaju roditeljima.”

Učenički dom u Kutini spada u manje domove, što znači da je kapaciteta 80 mjesta, od kojih su popunjena 52. O stanju doma ispričao je gradonačelnik grada Kutine, Zlatko Babić.
“Da su ovdje vrijedna djeca i da je organizacija ovog smještaja jako dobra, vidi se iz samog doma. Dom se može pohvaliti sa svojom uređenošću, popratnim sadržajima, kantinom i svim onim što omogućuje ugodan boravak djeci.”

Župan Ivo Žinić najavio je izgradnju studetskog doma u Petrinji, te je rekao kako planirana izgradnja učeničkog doma u Sisku kasni zbog ‘određenih poteškoća’, a jedna od njih je nedovršena strukovna škola u Sisku.
“Pripremamo izgradnju studentskog doma na području grada Petrinje, pored Učiteljskog fakulteta. Također, na području Siska već smo trebali početi sa gradnjom učeničkog doma sličnog kapaciteta, ali nažalost, zbog nekih drugih teškoća kasnimo sa tom idejom.”

Također je istaknuo kako program ‘Sisačko-moslavačka županija – središte gaming industrije’ nosi sa sobom nova zanimanja koja će biti predstavljena u novom kurikulumu.
“Naš program, Sisačko-moslavačka županija – središte gaming industrije, nosi sa sobom i neka nova zanimanja. Evo, već danas ćemo predstaviti naš novi kurikulum, jedan novi program i novo zanimanje, tehničar za izradu videoigara. Vjerujem da će to potaknuti i učenike koji ne žive na ovom području da se odluče za ta zanimanja i postanu korisnici našeg učeničkog doma.” – dodaje sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here