Lažljivci

334

Roman “Lažljivci” (We Were Liars, 2014) suvremen je i profinjeno napeti roman autorice E. Lockhart, finalistice nagrade National Book Award, dobitnice nagrade YA Goodreads Choice Award i počasne nagrade Printz Award.

Radnja

Dobra priča koja otkriva mnoge tajne i laži bogate i otmjene obitelji Sinclair. Na prvi pogled Sinclaireovi su lijepi, pametni i ugledni. Za takve obitelji često govorimo da su savršene. Voze se u skupim automobilima, imaju privatna imanja, otoke i jahte. Zanima nas i fascinira  svo to njihovo vanjsko blještavilo. Za ono nutarnje ni ne marimo. Ali, kad se dublje zagrebe u njihove odnose, nema tu ni mnogo iskrenosti, ni lojalnosti, ni ljubavi. Uglavnom su svi zainteresirani samo za nasljedstvo. Bratski i sestrinski odnosi su zatrovani pa tako  prevladava egoizam, zavist i pohlepa.

Najstarija  od Sinclairovih unuka, Cadence priča nam šokantnu i jezovitu obiteljsku priču u prvom licu. Obitelj je svako ljeto provodila na privatnom otoku Beachwood Island. Djed i baka, Harris i Tipper Sinclair imali su tri kćeri od kojih ni jedna nije bila u sretnoj vezi. Ostavljene, rastavljene imale su zajedno sedmero djece; tako Sinclaireovi imaju unučad: Cadence, Johnnyja, Willa, Miren, Liberty, Taft i Bonnie. Ljeta koja su djeca provodila na otoku  bila su puna igara, slobode, opuštenosti i zabave. Pitanje je – jesu li to zaista bila tako bezbrižna ta ljeta? Ili su odrasli utjecali na njihovu povezanost?

Recenzije

Već od početka znamo da se nešto dogodilo, ali kako je radnja prava obmana, roman se i dalje čita kao da se ništa važno nije dogodilo i cijelu istinu saznajemo tek na zadnjih par stranica kada se Cadence napokon prisjeća svega što je petnaestog ljeta bilo uništeno. Onaj svijet idile se ruši sa svakom stranicom i sve je više bijesa i opiranja, a sve manje shvaćanja i prihvaćanja. Ta je obitelj davno izgubila smisao, ta je obitelj iskusila gorku sudbinu i ta će obitelj zauvijek biti obilježena, a Cadence će zauvijek osjećati krivnju.

Zaista iznenađujuće i uzbudljivo štivo, napetost raste sa svakom stranicom i iako već znamo da se nešto dogodilo, žudimo za istinom i strepimo pred time što dolazi, a dolazi nešto šokantno, nešto čemu se sigurno niste nadali kada ste počeli čitati ovaj roma. Nije to ljetna teen pričica sa happy endom, to je potresna i intrigantna priča o obitelji, roditeljstvu, prioritetima i ljubavi koja se ne može kupiti novcem. Priča je to koja me radnjom odmah uvukla u tu obitelj, saznajem mnoge tajne, vidim površnost u odnosima, gledam djecu koja pate, nadam se kako će sve to nekako doći na svoje i onda me kao grom iz vedra neba pogodi bol, tuga i suze. Raspadam se i kao što Cadence kaže-krvarim. Kratka je to pričica i zbog toga ne dajte da vas uvod obeshrabri, budite uporni u čitanju jer već nakon četrdeset stranica postaje napetije, uzbudljivije i prepuno misterije.

Roman je to koji je ispunio sva moja očekivanja, dao mi je savršen prikaz neslaganja u obitelji, zavist koja ruši granice postojanja, dao mi je razlog da razmišljam o boli, ali dao mi je i predivnu ljubavnu priču, a najbolje od svega dao mi je širom otvorene oči da spoznam koliko laži mogu biti pogubne. Vrlo impresivno djelo koje vas neće ostaviti ravnodušnima, moja velika preporuka.

Sandra Avar

 

Foto: citajknjigu.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here