SISAK Predstavljena knjiga „Maček nam je vođa! Općinski izbori u Banovini Hrvatskoj“

Pokušaj da se jedan element prošlog ljudskog djelovanja opiše koristeći se nesavršenim sustavom rečeničnih konstrukata

332
Foto: Sisačka biskupija

Predstavljanje knjige Stipice Grgića i Tomislava Karduma „Maček nam je vođa! Općinski izbori u Banovini Hrvatskoj“ održano je u četvrtak, 11. svibnja u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu.

Knjigu su predstavili dr. Suzana Leček s Hrvatskog instituta za povijest i autori. Kako je istaknuto ova knjiga, pokušaj je da se jedan element prošlog ljudskog djelovanja opiše koristeći se nesavršenim sustavom rečeničnih konstrukata. Obojica autora, svaki sa svojim perspektivama, nastojali su proniknuti u prilično zamršeno pitanje vezano za ono što na neki način možemo prozvati posljednjim slobodnim izborima koji su se u većem dijelu današnje Hrvatske odvili u razdoblju prije izbijanja Drugoga svjetskog rata. Ujedno su to bili posljednji višestranački izbori na istom području sve do izbora za Hrvatski sabor 1990. godine, kojima će započeti proces demokratizacije te izgradnje moderne samostalne Republike Hrvatske.

Potpisivanje Sporazuma Cvetković-Maček i stvaranje Banovine Hrvatske u kolovozu 1939. dalo je Kraljevini Jugoslaviji određenu stabilnost, a građanima većine današnje Hrvatske upravnu, sudsku i zakonodavnu autonomiju na posebno određenom teritoriju novostvorene Banovine Hrvatske. Kako nije uslijedio daljnji preustroj Kraljevine Jugoslavije, može se reći da je Banovina Hrvatska bila jedina federalna jedinica unutar formalno još uvijek unitarne monarhističke Jugoslavije. Razdoblje postojanja Banovine Hrvatske bilo je relativno kratko (kolovoz 1939.- travanj 1941.), a obilježeno je unutrašnjom društvenom i gospodarskom krizom Kraljevine Jugoslavije, koja se nastavljala na ranije istovjetne krize koje su pogodile Jugoslaviju i dobar dio svijeta. Stanje unutar te mlade autonomne jedinice dodatno se pogoršalo izbijanjem Drugog svjetskog rata u Europi u rujnu 1939. godine.

Ova knjiga daje i presjek političke i nacionalne situacije u Banovini, ali na određeni način i rekonstrukciju svijeta i svjetskih zbivanja 1940. godine.

 

Izvor: Sisačka biskupija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime