Lovrić Merzel odbacila sve navode iz Uskokove optužnice

''Nikada nisam pribavljala imovinsku korist za rodbinu i prijatelje'', odgovorila je Lovrić Merzel na optužbe

373
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Bivša SDP-ova sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel odbacila je, iznoseći svoju obranu na zagrebačkom Županijskom sudu, sve navode optužnice kojom joj se stavlja na teret primanje mita, pranje novca i malverzacija javnim novcem.

Nekadašnja županica ustvrdila je da nikad nije zatražila niti primila 100.000 eura mita od poduzetnika Željka Žužića kako bi mu, kako stoji u optužnici, bez obzira na druge zainteresirane kupce, osigurala stjecanje poslovnih udjela u tvrtki Ceste Sisak koje je prethodno Županijska skupština odlučila prodati.

Lovrić Merzel je odbacila i optužbe da je primanje mita pokušala potom prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru upisanog na njezina suoptuženog nećaka Dalibora Rožankovića koji je, prema optužnici, znao da je novac stečen korupcijom.

”Nikada nisam ništa dogovarala i pogodovala niti sam ikad primila ponudu od Autosalona Popec”, ustvrdila je Lovrić Merzel u svojoj obrani u dijelu optužnice koja je tereti da je suprotno odluci županije da se Zavod za hitnu medicinu gradi na drugoj lokaciji poduzela sve kako bi osigurala da po znatno višoj cijeni kupi nekretninu od suoptuženog Bernarda Popeca.

Prostor na kojem je bio auto salon, po tvrdnjama tužiteljstva, osim što je bio preplaćen, nije bio adekvatan za potrebe zavoda pa je županija, nakon zaključivanja ugovora o kupoprodaji nekretnine za 9,8 milijuna kuna, za dodatne radove na prenamjeni platila oko 1,4 milijuna kuna. Pritom je na ime razlike između plaćene i stvarne vrijednosti nekretnine Popecevoj tvrtki pribavljena korist od oko 4,1 milijun kuna, dok je županija oštećena za 5,6 milijuna kuna.

Bivša županica je odbacila i tvrdnje tužiteljstva da je neosnovano plaćala savjetnike za što im je isplaćivana mjesečna naknada od 5000 kuna neto, iako su oni za te poslove primali plaću, čime je županijski proračun oštećen za više od šest milijuna kuna.

”Nikada nisam pribavljala imovinsku korist za rodbinu i prijatelje”, odgovorila je Lovrić Merzel na optužbe da je s vijećnicima, prijateljima i rodbinom zaključivala ugovore o dijelu, iako je znala da se ugovoreni poslovi i usluge neće izvršavati jer županija za njihovo obavljanje nije imala nikakve potrebe.

Prema Uskokovoj optužnici, tim osobama je pribavljena korist od ukupno 360.000 kuna, dok je županija oštećena za oko 673.000 kuna.

Lovrić Merzel je odbacila i Uskokove tvrdnje da je županija po njezinom nalogu od 2005. do kraja 2013. u više navrata plaćala jelo i piće na raznim sastancima, privatnim ručkovima i proslavama rođendana te troškove hrane za privatne potrebe, čime joj je pribavljena koristi od oko 60.000 kuna, dok je županija oštećena za 326.000 kuna.

”Kada bi nešto organizirala u Lovačkoj kući Brezovica, onda bih to i platila iz vlastitog džepa, a to se odnosi i na rođendan moje unuke”, kazala je Lovrić Merzel koja je također odbacila optužbe da je od 2005. do 2013. službenim karticama plaćala privatne troškove hrane, pića i goriva, čime je županiju oštetila za 165.000 kuna.

Uskokovom optužnicom su uz Lovrić Merzel, obuhvaćeni predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec koji je županiji navodno iznad cijene prodao zgradu za Hitnu pomoć, nećak Marine Lovrić Merzel Dalibor Rožanković, dok se bivši čelnik Hrvatskih šuma Zvonko Rožić, poput Željka Žužića, nagodio s tužiteljstvom u zamjenu za uvjetnu kaznu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime