U Petrinji je u subotu, 29. travnja sve bilo u znaku izložbe gastronomije i kulinarstva i 11. Petrinjske kobasijade koja je ove godine preselila na Pigik, a započela je otvorenjem na kojem su u kulturno-umjetničkom programu nastupili Gradska limena glazba, Petrinjske mažoretkinje te Ženski vokalni ansambl Petrus i Petrinjski bećari. Kako bi posjetitelji imali energije pratiti cjelodnevni bogati program, organizatori su ih pozvali „Doručkujte s nama!” i pripremili im tradicijski petrinjski doručak od tisuću jaja s domaćih OPG-a, s lukom, špekom i kobasicama.

 

Tijekom poslijepodneva je održana radionica zdrave hrane u organizaciji Udruge Humanica, a potom je u organizaciji Sportskog plesnog kluba Petrinia obilježen Svjetski dan plesa. Svoje plesno umijeće, osim organizatora, pokazale su i Petrinjske mažoretkinje, Akrobatski rock’n’roll klub “MEGARock”  i male zumbalice. Sport i rekreacija, zdravlje i socijalizacija onih najmlađih okosnica su plesa i drago nam je što smo ovaj dan obilježili u našem gradu u ovako velikom broju, rekla nam je predsjednica SPK-a Petrinia Natalija Antić Bjelac.

Svoje plesno, pjevačko i glazbeno umijeće, ali i kulturno-umjetničko bogatstvo tijekom večeri pokazala su i kulturno-umjetnička društva iz Mošćenice, Hrvatskog Čuntića, Graberja i Hrastovice, a cjelodnevni program program Petrinjske kobasijade pratila je i izložba proizvoda koje stvaraju vrijedne ruke ljudi Petrinje i okolice. Tako su brojni OPG-ovi na štandovima izložili svoje domaće ukusne proizvode, vina, med, likere, sireve, a bogata je bila i ponuda suvenira.

Slavica Đunđuš svoj je hobi pretvorila u posao.

Svoje modne rukotvorine izložila je Silvija Galijan Salamun.

Vole Petrinjci i fino pojesti, pogotovo kada je u pitanju domaća hrana, kaže nam Milja Mandić koja se već četiri godine bavi uzgojem voća i povrća te proizvodnjom suhomesnatih proizvoda.

A onda je otkrivena najveća tajna. Tko među 40 pristiglih uzoraka ima najbolju kobasicu na ovogodišnjoj Petrinjskoj kobasijadi. Marija Silaj iz Male Gorice prošle godine osvojila je treće mjesto, a ove godine svojom kobasicom oduševila je nepca ocjenjivačkog žirija, ali i posjetitelja. Uz priznanje, puno joj znači i novčana nagrada od 3000 kuna koju je osvojila.

Svinjogojstvom se već godinama bavi i obitelj Čačić iz Petrinje, a Alen Čačić osvojio je drugo mjesto sa svojom kobasicom od banijske šare svinje i novčanu nagradu od 2000 kuna, dok je treće mjesto i nagradu od 1000 kuna osvojio Nikola Bajlović iz Luščana. Dobitnicima, ali i svima koji su sudjelovali u ovoj manifestaciji zahvalio je organizator i pokrovitelj, gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović.

A kako to obično biva na svim petrinjskim veselicama, na kraju je sve začinjeno s još pjesme i plesa za što su se pobrinuli tamburaški sastavi Garavuše i Begini.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime