Međunarodni je dan nenasilja!

Svake se godine 2. listopada obilježava Međunarodni dan nenasilja

343

Svake godine 2. listopada se obilježava Međunarodni dan nenasilja, na rođendan najpoznatijeg “nenasilnika” na svijetu, Mahatme Gandhija. Generalna skupština UN-a je 2007. godine ustanovila obilježavanje Međunarodnog dana kao priliku za “širenje poruke nenasilja”, rezolucijom koja potvrđuje “univerzalnu važnost principa nenasilja”.

Često puta pod pojmom nasilja podrazumijevamo fizičko nasilje – udarce, batine. Međutim, psihičko, odnosno emocionalno nasilje je zapravo najrašireniji oblik nasilja i svatko ga je nekada doživio. Iako se nenasilje vrlo često poistovjećuje s pasivnošću, nenasilje je aktivan pojam i predstavlja aktivnu borbu protiv nasilja. Može se provoditi na tri načina: protestom i uvjeravanjem, kao što su prosvjedi i štrajkovi, odbijanjem suradnje i sudjelovanja u nekim aktivnostima, te nenasilnim aktivnostima kao što su okupacije i blokade.

U svijetu se na bezbroj primjera mogu pronaći situacije nenasilnog djelovanja. Nenasilno djelovanje osobna je odgovornost svakog pojedinca. U svakoj situaciji važno je naglasiti da svatko sam za sebe odabire odgovor u situaciji sukoba. Nitko ne može nikoga nagovoriti niti natjerati na nešto što ne želi učiniti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here