Mještani i suborci zapalili svijeće stradalima u Pokulama

739

U povodu Dana sjećanja na stradanje hrvatskih branitelja i civila glinskog Pokuplja, a u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Glina, jučer, 1. listopada, položeni su vijenci i zapaljene svijeće na cesti stradanja između Gornjeg Viduševca i Gornje Bučice.

Branitelji predvođeni Mirkom Mihalićem u 13.00 sati krenuli su od spomen obilježja u Šatornji, da bi se zaustavili u Pokulama, šumi u kojoj je 22. kolovoza 1991. godine u zasjedi smrtno stradao pripadnik 2. GB Damir Pintar, a potom su 02. listopada iste godine na oltar domovine svoje živote hrabro položila još sedmorica branitelja; Ivica Jažeta, Darko Srbić, Danijel Mihaljević, Milan Zgurić, Branko Klasnić, Branko Uzelac i Josip Zgurić, branitelji koji dali svoj život kako bi omogućili civilima povlačenje iz okruženja, a čija su imena uklesana duboko u sjećanje sumještana i suboraca.

Mještanima i obitelji stradalih branitelja u molitvi koju je predvodio viduševački župnik Marijan Štingl pridružili su se članovi Lovačke udruge ‘Lane’ Bučica, članovi DVD-a Bučica i Taborište, te pripadnici Udruge hrvatskih branitelja policajaca Sisačko-moslavačke županije.

Nakon molitve i paljenja svijeća ispred tri spomen-obilježja, kolona sjećanja svoj je put nastavila do Taborišta, nakon čega je u Gornjoj Bučici održana Sveta misa.

Uz kolonu sjećanja koja je predvođena Mirkom Mihalićem krenula iz Šatornje do Taborišta, još su tri kolone sjećanja pohodile spomen-obilježja; Kolona na čelu s Ivanom Bradarićem obišla je Novo Selo Glinsko, Marinbrod i Donje Jame, kolona na čelu s Nikolom Vrbancem obišla je spomen-obilježja u Prekopi, Dvorišću, Hađeru, Gornjim Jamama, Maloj Solini,  Stankovcu,  Gračanici,  Zaloju i Slatini, a posljednja kolona na čelu s Milanom Pavićem zapalila je svijeće ispred spomen-obilježja u Majama (groblje), Joševici, starom katoličkom groblju u Glini, novom katoličkom groblju u Glini, te ispred spomenika hrvatskim braniteljima u Glini.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here