U prostoru Razvojne agencije SIMORA-e 20. veljače je održan radni sastanku na kojem su predstavnicima gradova i općina Sisačko-moslavačke županije predstavljene mogućnosti povlačenja EU sredstava za projekte izgradnje Broadband širokopojasne mreže u nekomercijalnim zonama, tzv. bijelim zonama.

Na sastanku su pojašnjeni koraci potrebni za izradu potrebne tender dokumentacije, kao i prijedlog međusobnog udruživanja općina i gradova, kako bi projekti bili bodovno bolje rangirani, pojasnio je direktor SIMORA-e Mario Čelan.

„Projekt će kroz nekoliko tjedana izaći na javnu raspravu, na e- savjetovanje, gdje će  se sve jedinice lokalne samouprave moći javiti i dati svoje primjedbe na taj dokument. Nakon toga izlazi natječaj koji će biti otvoren četiri mjeseca. U tom razdoblju mi imamo dosta posla za napraviti, od izrade studije izvodljivosti do izrade programa razvoja širokopojasne infrastrukture. Kad to završi, potrebno je izvršiti javnu raspravu u jedinicama koje će biti nositelj ovog projekta. Upravo danas smo dobili informaciju da će najbolji projekt biti onaj koji obuhvaća 10 tisuća kućanstava koji će biti pokriven s 57 milijuna kuna, što je maksimalan iznos sufinanciranja. Ono što je bitno za sve naše gradove i općine je da će to biti 100% financirano iz drugih izvora, odnosno, oko 60% sredstvima Europske unije, a 40% će biti financirano od privatnih investitora  ili onih koji izraze svoj interes za ulaganje“, pojasnio je Čelan.

Područja s bržim Internetom privlačnija su investitorima, smatra gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan naglasivši kako u tome i grad kojem je na čelu vidi svoju priliku za razvoj.

„Mi u ruralnim područjima imamo dosta velike probleme što se tiče Interneta i to nam je svojevrsni problem da bi se dalje razvijali. Brzina Interneta je izrazito bitna, kako u kućanstvima, tako i u poduzećima. Kod nas je brzina i niža od 10 Mbps, što je često problem. Stoga pozdravljamo ovaj inicijalni sastanak i namjeru da radimo zajedno i da se u čitavoj županiji ubrza Internet i poboljša mreža, kako u gradskim središtima, tako i u udaljenijim naseljima te da svi imamo brz i kvalitetan Internet kako bi mogli funkcionirati jer vidimo da se sve danas temelji na Internetu“, rekao je Bišćan.

Na radnom sastanku je nazočio i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je istaknuo kako natječaj, koji je još nije objavljen, žele dočekati spremni.

„Uz komunalnu infrastrukturu, prometnice, ceste i željeznički promet, ova digitalni infrastruktura je vrlo bitna za opstanak ljudi na području, za razvoj gospodarstva, jer povećanje brzine već od 10 Mbps povećava bruto društveni proizvod za gotovo 2,5%. To je iznimno bitno jer je naše područje slabo pokriveno, postoji puno bijelih zona,  a pogotovo na ruralnim područjima Banovine i Pounja. Želimo čim prije promijeniti takvo stanje, omogućiti dolazak određenih gospodarstvenika na ova područja, jer u današnje vrijeme, kod prodaje pojedinih poslovnih zona,  više nije samo upitno imate li osnovu komunalnu infrastrukturu, nego je doista bitan i širokopojasni Internet.

Žinić je dodao da im je cilj organizirati općine i gradove kako bi na vrijeme pripremili dokumentaciju i iskoristili mogućnosti koje donosi uvođenje širokopojasnog Interneta, a koje su, smatra, višestruke.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime