U organizaciji Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve 6. veljače je održan tradicionalni „Molitveni doručak“ Sisačke biskupije na kojem je o ulozi kršćana u politici, u Hrvatskoj i Europi, govorio zastupnik u Hrvatskom saboru Davor Ivo Stier.

Sisački biskup Vlado Košić podsjetio je kako na „Molitvenom doručku“ već godinama okupljaju političare, svećenike, dekane, kanonike i drugi.

„Peti je ovo Molitveni doručak gdje naša Biskupija okuplja ljude iz politike, župana, gradonačelnike i načelnike,  djelatnike u ordinarijatu, kao i svećenike i sve ostale koji su se željeli priključiti. Drago mi je da je sve veći interes i da je danas među nama Davor Ivo Stier koji je bio i ministar vanjskih poslova i ugledan je čovjek našeg Hrvatskog sabora. Čut ćemo što on govori o tome i kako bismo mi kao Kršćani trebali razmišljati i o toj važnoj djelatnosti za naš narod, a to je politika, djelovanje i u Hrvatskoj i u Europi. Stier je bio i član Europskog parlamenta pa i tu može reći svoja iskustva. Imamo tu čast i radost da je danas Biskupija domaćin ovog važnog susreta. Nadam se da će biti dobri plodovi, da ćemo svi nešto naučiti i moći to primijeniti u životu“, rekao je Košić.

VEZANE VIJESTI
Hrvatske vode ulažu 15 milijuna kuna u obranu od poplava na području SMŽ

Saborski zastupnik Davor Ivo Stier izrazio je zadovoljstvo što ga je Sisačka biskupija pozvala da govori o temi uloge Kršćana u politici u Hrvatskoj i Europi. Podsjetio je kako se format „Molitvenih doručaka“ prakticira i u Hrvatskom saboru te Europskom parlamentu. Pojasnio je i postoji li razlika biti lršćanin u politici ili biti nekršćanin u politici.

„Ja mislim da nije naglasak o tome da li biti kršćanin i ne u politici ako se radi za zajedničko dobro, ali ono što bih želio naglasiti je koja je uloga i kršćana i zašto je to dobro za cijelo društvo. Mislim da je za pluralno društvo izuzetno važno da kršćani mogu artikulirati svoja uvjerenja i na javnom prostoru. Kršćanstvo i inače vjerska uvjerenja ne trebamo gledati u suprotnosti s javnim prostorom, kao nešto što se isključivo može iskazati u crkvama i privatnom domu, nego u pluralnom društvu ima i mora uvijek biti prostora da se to i na javnom prostoru iskaže. To je razina naše demokracije i to oplemenjuje čitavo hrvatskog društvo“, rekao je Stier.

Zajedno sa svojim zamjenicima Ivanom Celjakom i Romanom Rosavcem te predsjednicom Županijske skupštine Ivankom Roksandić na „Molitvenom doručku“ je bio i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je istaknuo kako mu je ovo treći put da prisustvuje ovom događanju. Temu o kojoj se raspravljalo je ocijenio zanimljivom i kvalitetnom ustvrdivši kako su dobili određena saznanja koja će im pomoći.

VEZANE VIJESTI
Župan Žinić obećao pomoć stanovnicima Mokrica

„Žao mi je što je to bila jedna viša razina, što se više razgovaralo o Europi nego o Hrvatskoj. Europa je možda specifična i kršćanstvo i vjernici nisu toliko zastupljen u političkom životu koliko je to slučaj u Hrvatskoj. U Hrvatskoj, koja je katolička zemlja, 80 i više posto su katolici i veća je prisutnost vjernika i u samoj politici pa je možda  i drugačija percepcija o svemu tome. Često puta mi političari zaboravljam ono što je vjera uči, da budemo iskreni i ponizni i to bi trebala biti osnovna premisa svakog od nas, da prije svega moramo gledati sami sebe. Često puta razmišljamo i na nekome drugome vidimo muhu, a na sebi ne vidimo slona. To su percepcije i kod političara i u javnosti, ali mislim da u budućnosti dolazi nova, modernija generacija političara koja neće biti opterećena prošlošću, već će razmišljati o budušćnosti“, kazao je Žinić.

 

 

 

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here