U organizaciji Ureda za promicanje socijalnog nauka Crkve 6. veljače je održan tradicionalni „Molitveni doručak“ Sisačke biskupije na kojem je o ulozi kršćana u politici, u Hrvatskoj i Europi, govorio zastupnik u Hrvatskom saboru Davor Ivo Stier.

Sisački biskup Vlado Košić podsjetio je kako na „Molitvenom doručku“ već godinama okupljaju političare, svećenike, dekane, kanonike i drugi.

„Peti je ovo Molitveni doručak gdje naša Biskupija okuplja ljude iz politike, župana, gradonačelnike i načelnike,  djelatnike u ordinarijatu, kao i svećenike i sve ostale koji su se željeli priključiti. Drago mi je da je sve veći interes i da je danas među nama Davor Ivo Stier koji je bio i ministar vanjskih poslova i ugledan je čovjek našeg Hrvatskog sabora. Čut ćemo što on govori o tome i kako bismo mi kao Kršćani trebali razmišljati i o toj važnoj djelatnosti za naš narod, a to je politika, djelovanje i u Hrvatskoj i u Europi. Stier je bio i član Europskog parlamenta pa i tu može reći svoja iskustva. Imamo tu čast i radost da je danas Biskupija domaćin ovog važnog susreta. Nadam se da će biti dobri plodovi, da ćemo svi nešto naučiti i moći to primijeniti u životu“, rekao je Košić.

VEZANE VIJESTI
Predstavljena publikacija "Proračun u malom"

Saborski zastupnik Davor Ivo Stier izrazio je zadovoljstvo što ga je Sisačka biskupija pozvala da govori o temi uloge Kršćana u politici u Hrvatskoj i Europi. Podsjetio je kako se format „Molitvenih doručaka“ prakticira i u Hrvatskom saboru te Europskom parlamentu. Pojasnio je i postoji li razlika biti lršćanin u politici ili biti nekršćanin u politici.

„Ja mislim da nije naglasak o tome da li biti kršćanin i ne u politici ako se radi za zajedničko dobro, ali ono što bih želio naglasiti je koja je uloga i kršćana i zašto je to dobro za cijelo društvo. Mislim da je za pluralno društvo izuzetno važno da kršćani mogu artikulirati svoja uvjerenja i na javnom prostoru. Kršćanstvo i inače vjerska uvjerenja ne trebamo gledati u suprotnosti s javnim prostorom, kao nešto što se isključivo može iskazati u crkvama i privatnom domu, nego u pluralnom društvu ima i mora uvijek biti prostora da se to i na javnom prostoru iskaže. To je razina naše demokracije i to oplemenjuje čitavo hrvatskog društvo“, rekao je Stier.

VEZANE VIJESTI
28. obljetnica osnutka ZNG-a Petrinja

Zajedno sa svojim zamjenicima Ivanom Celjakom i Romanom Rosavcem te predsjednicom Županijske skupštine Ivankom Roksandić na „Molitvenom doručku“ je bio i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je istaknuo kako mu je ovo treći put da prisustvuje ovom događanju. Temu o kojoj se raspravljalo je ocijenio zanimljivom i kvalitetnom ustvrdivši kako su dobili određena saznanja koja će im pomoći.

„Žao mi je što je to bila jedna viša razina, što se više razgovaralo o Europi nego o Hrvatskoj. Europa je možda specifična i kršćanstvo i vjernici nisu toliko zastupljen u političkom životu koliko je to slučaj u Hrvatskoj. U Hrvatskoj, koja je katolička zemlja, 80 i više posto su katolici i veća je prisutnost vjernika i u samoj politici pa je možda  i drugačija percepcija o svemu tome. Često puta mi političari zaboravljam ono što je vjera uči, da budemo iskreni i ponizni i to bi trebala biti osnovna premisa svakog od nas, da prije svega moramo gledati sami sebe. Često puta razmišljamo i na nekome drugome vidimo muhu, a na sebi ne vidimo slona. To su percepcije i kod političara i u javnosti, ali mislim da u budućnosti dolazi nova, modernija generacija političara koja neće biti opterećena prošlošću, već će razmišljati o budušćnosti“, kazao je Žinić.

VEZANE VIJESTI
Ruže uz Međunarodni dan žena

 

 

 

Loading...

OSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here