Sve ih je manje, ali su i dalje aktivni

Ante Živković i dalje na čelu Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata SMŽ

956

U sisačkom hotelu Panonija 23. travnja je održana izvještajno – izborna skupština Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije na kojoj je na novi mandat na mjestu predsjednika ponovo izabran Ante Živković. Ujedno je to bilo i tradicionalno blagdansko druženje koje udruga organizira povodom Uskrsa.

Iako iz godine u godinu imaju sve manje članova, udruga je aktivna, a roditelji čuvajući uspomene na svoje najmilije, čuvaju dignitet Domovinskog rata, rečeno je na skupštini. Uz sve životne nedaće i veliku bol zbog gubitka svojih najmilijih, starost i bolest, udruga opstaje i roditelji se druže, istaknuo je predsjednik Živković.

„Mislim da smo se trenutno spustili ispod broja 200. Kad smo se osnovali, bilo nas je 780. To je tako, to je život… Iz godine u godinu sve nas je manje. Ovakva su nam događanja prigoda da se susretnemo, porazgovaramo, izjadamo se jedni drugima. More nas bolesti, starost, tuga… Inače, godišnje odemo barem jedan put u svetište Majke Božje. Bili smo u gotovo svim svetištima, ove godine idemo u Ludbreg. Bili smo više puta i u Međugorju. Najviše pak obilazimo stratišta kojih je na našoj županiji nažalost jako puno. Obilazimo mjesta stradavanja našim najmilijih, obilazimo grobove, pridružujemo se komemoracijama, obilježavanjima prigodnih datuma… Jako dobro surađujemo sa Sisačko – moslavačkom županijom od koje za redovne aktivnosti godišnje dobivamo 70 tisuća kuna. Uskoče nam i mimo toga, ako nešto ustreba, a pomaže nam i pokoji donator“, kazao je Živković i zahvalio se svima na pomoći.

I dok je suradnju sa Sisačko-moslavačkom županijom Živković ocijenio jako dobrom, dodao je kako nažalost u nekim gradovima ima određenih propusta i suradnja s lokalnom samoupravom nije najbolja te se svodi većinom na protokolarna događanja, obilježavanja prigodnih datuma i polaganja vijenaca.

Da je suradnja sa Županijom dobra, potvrdili su ovom prilikom i zamjenik župana Ivan Celjak te privremena pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Nataša Acs koji su nazočili skupštini.

„Sisačko-moslavačka županija redovno sufinancira aktivnosti i programe, ne samo ove udruge, nego i svih ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, onih koje čuvaju tekovine Domovinskog rata, uspomenu na hrvatske branitelje, naročito one koji su poginuli i koji su nestali. Pomažemo i članovima njihovih obitelji i svima onima koji podržavaju njihov rad. Kroz stavku manifestacije i pokroviteljstva, Županija također izdvaja znatan dio sredstava za obilježavanje različitih datuma obljetnica i značajnih događanja. Treba spomenuti i Dan hrvatskih branitelja Sisačko-moslavačke županije koji je u listopadu i koji također sufinanciramo sa 100 tisuća kuna, a kojim se obilježava jedan cijeli niz ratnih događanja iz tog vremena i također se nastoji sačuvati uspomena na Domovinski rat“, rekla je Acs.

Dodala je kako je ova županija podnijela veliku žrtvu u Domovinskom ratu, polovica njenog teritorija je bila okupirana, a brojni su dali svoje živote i to se ne smije zaboraviti. Stoga je svako okupljanje roditelja poginuli hrvatskih branitelja uvijek emotivno, jer podsjeća na najveće gubitke koje je donio Domovinski rat i na one koji su za samostalnu i slobodnu Hrvatsku dali ono najvrjednije, svoje živote.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime