Nakon Kuće zdravlja u Petrinji u mjesecu veljači, u petak, 28. travnja i u petrinjskom naselju Mošćenica održano je predavanje o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, a sve se i ovaj put odvijalo u organizaciji Udruge invalida rada grada Siska.

Udruga invalida rada grada Siska u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb Sisak provodi projekt pod nazivom „Preko socijalnih usluga do kvalitetnijeg života“, a kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.  U sklopu projekta održavaju se predavanja o ugovorima o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju kojima je cilj stariju populaciju, ali i širu javnost upoznati  s ovim ugovorima koji mogu biti itekako štetni, pogotovo ugovor o dosmrtnom uzdržavanju, rekla nam je Branka Pažur, predsjednica Udruge invalida rada grada Siska.

Puno je slučajeva prevara osoba starije životne dobi, zato organiziramo ovakva predavanja kako bismo spriječili neželjene posljedice olakog potpisivanja ovakvih ugovora, kaže Pažur.

Osnovna razlika u ugovorima je trenutak prijenosa imovine. Kod ugovora o doživotnom uzdržavanju to je trenutak smrti primatelja uzdržavanja, a kod ugovora o dosmrtnom uzdržavanju odmah nakon sklapanja ugovora, objašnjava  nam pravnik Hrvatskog  saveza udruga invalida rada Leko Sokolaj, ujedno i predavač. Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju trebao bi biti zabranjen, smatra Sokolaj.

Nažalost, centri za socijalnu skrb u Hrvatskoj nisu preuzeli praksu Europske unije pa ne kontroliraju izvršavaju li davatelji uzdržavanja svoje obveze niti jesu li primatelji uzdržavanja zadovoljni provedbom potpisanih ugovora, a to sve otvara dodatne mogućnosti za zlouporabe na štetu osoba starije životne dobi, zaključio je Sokolaj.

Predavanju u Mošćenici nazočio je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

Dodajmo i kako je već 6 godina u funkciji SOS telefon Hrvatskog  saveza udruga invalida rada za osobe s invaliditetom starije životne dobi. Riječ je zapravo o pravnom savjetovalištu koje je korisnicima na raspolaganju svakoga dana od 8 do 18 sati, a brojevi su sljedeći: 01/4829-295 ili 01/4831-938.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here