Most traži hitnu obustavu cijepljenja Astra Zenecom

Podsjećaju kako je velik broj zemalja već prekinuo cijepljenje tim cjepivom

476

Mostovi saborski zastupnici Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić zatražili su u utorak hitnu privremenu obustavu cijepljenja cjepivom Astra Zenece, do objave rezultata istraživanja Europske agencije za lijekove o njegovoj povezanosti s nastankom krvnih ugrušaka.

“Imajući u vidu nesposobnost upravljanja krizom te da ta odluka nije samo znanstvena nego i politička, moramo reagirati preventivno i pokazati da nam je interes građana na prvom mjestu, a ne čeznutljiv pogled prema Bruxellesu”, poručila je Selak Raspudić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Hrvatska je, upozorava ta ‘mostovka’, na samom dnu EU po procijepljenosti stanovništva što je opravdano rezultiralo velikim nepovjerenjem građana i načina na koji se upravlja krizom. Podsjeća i kako je velik broj zemalja već prekinuo cijepljenje tim cjepivom.

“Potrebno je uspostaviti i jedinstvene kriterije na razni EU o prelasku granica kako ne bi bilo diskriminacije pojedinih članica EU i njihovih građana”, smatra Selak Raspudić.

Također, kaže, na razini cijele Hrvatske treba uspostaviti “jasan sustav trijaže i prioritetizacije distribucije cjepiva te da se nedvosmisleno obavijesti liječnike koji provode cijepljenje kojim cjepivom će cijepiti pojedinog pacijenta, ovisno o tome što je trenutno na raspolaganju”.

Liječnici su trenutno zbunjeni kao i građani, jer postoji nekoliko cjepiva koja ne pokazuju jednake nuspojave niti su jednako učinkovita ovisno o dobnoj skupini građana pa stoga ostaje na njihovoj dobroj volji i stručnosti da odlučuju kome će dati prioritet pojednim “boljim” ili “lošijim” cjepivom, rekla je Selak Raspudić.

Naglasila je i kako je potrebno ustanoviti jasne protokole da bismo spriječili ponovni val cijepljenja preko veze ili neravnopravno postupanje i diskriminacije.

Raspudić: Prepustili  smo se potkapacitiranim europskim birokratima i njihovim domaćim poslušnicima

Nino Raspudić ustvrdio je kako smo svoju sudbinu u pandemiji prepustili “potkapacitiranim europskim birokratima i njihovim domaćim poslušnicima i to ne po prvi puta jer se EU već raspadala na pitanjima gospodarske i migrantske krize, a sad i debakla u nabavi cjepiva”. EU gleda u leđa jednoj Srbiji, a da ne govorimo o Velioj Britaniji, Izralelu i SAD-u, upozorio je Raspudić.

Također, ističe, svjedočimo neravnopravnosti unutar EU te smo morali dočekati austrijskog kancelara Sebastiana Kurza da javno priopći kako je Nizozemska dobila dvostruko više cjepiva po glavi stanovnika od Hrvatske, a tek naknadno se sramežljivo priključio i Andrej Plenković.

“Plenković će ostati posljednji na braniku cjepiva Astra Zenece koju tako žustro brani iako se iz sata u sat u sat povećava broj zemalja koje su privremeno obustavile cjeplenje tim cjepivom, odnosno trenutno njih 14, već više od polovine EU. Što Hrvatska čeka?”, upitao je Raspudić koji je Andreja Plenkovića imenovao isključivim krivcem za ono što se može dogoditi idućih dana, odnosno težih nuspojava cijepljenja tim cjepivom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime