Nagrade i priznanja na tradicionalnom Novinarskom balu

Održan tradicionalni Novinarski bal na kojem su, kao i svake godine, nagrađene najuspješnije kolege i jubilarci

1116

Ogranak Hrvatskog Novinarskog društva Sisačko-moslavačke županije je 29. ožujka u sisačkom hotelu Panonija organizirao tradicionalni Novinarski bal na kojem su, kao i svake godine, nagradili najuspješnije kolege i jubilarce.

Tradicionalno je dodijeljena novinarska nagrada Zlatno pero i to za najbolju fotografiju, tiskano novinarstvo, televizijsko i radijsko novinarstvo, najbolji televizijski rad te za tekst objavljen na Internet portalu, a dodijeljena su i priznanja za 10, 15, 20, 25 i 30 godina rada u struci.

Predsjednik HND-a Sisačko-moslavačke županije Igor Ahmetović izrazio je zadovoljstvo što su se novinari i ove godine okupili na ovaj način te uz druženje i zabavu podijelili nagrade i priznanja. Za stanje u novinarstvu danas je ustvrdio da je možda i nikad teže.

„Na novinare se rade jako veliki pritisci, podižu se brojne tužbe. Ono što je važno istaknuti u ovome svemu, mi ne smijemo dopustiti da nas bilo kakve tužbe, prijetnje i zabrane spriječe u obavljanju naše primarne djelatnosti, a to je informiranje javnosti, jer mi služimo javnosti i tu smo zbog javnosti, a ne radi političara, da bi bili nečiji PR. Ako radimo objektivno, ako svoj posao radimo savjesno, s činjenicama, objektivno prenosimo istinitu informaciju, bez obzira na sve ono što se događa, bez obzira na moguće prijetnje i probleme s kojima se možemo susresti, nemamo se čega bojati. S obzirom na to da se ovdje radi o Sisačko – moslavačkoj županiji, mi se svi poznajemo, radimo zajedno, malo nas je i moramo se držati zajedno, međusobno si pružati potporu bez obzira radimo li na nacionalnim ili lokalnim medijima, na kojim je danas kudikamo teže raditi“, rekao je Ahmetović.

Zadovoljstvo što se može pridružiti kolegama i u ovakvoj prigodi izrazio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

„Jedan od glavnih zadataka HND-a je što više ogranaka i što aktivniji ogranci i meni je drago da se ovakve stvari događaju, na kojima možemo upozoriti na stanje u novinarstvu koje je katastrofalno. Dakle, nikada teža pozicija novinarki i novinara u Hrvatskoj. To je stvar koja traje već godinama, a posebice su ugroženi ili mete brojnih napada i prijetnji su naše kolegice i kolege u sredinama izvan Zagreba. Moj dolazak tu je da im dam podršku i da im nacionalni HND da podršku, podršku njima i njihovom radu i da im poruči da smo tu, uz njih, u svakoj situaciji“, poručio je Zovko.

Na Novinarskom balu bili su i gosti, članovi Zbora turističkih novinara te Zbora novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva koji su, u sklopu projekta „Baština Banovine očima novinara“ u organizaciji županijskog Ogranka HND-a, boravili u posjetu Sisačko – moslavačkoj županiji. Dojmove s proputovanja na balu je s novinarima podijelila predsjednica Zbora novinara za okoliš Lidija Komes.

„Bilo je zaista prelijepo proći ovaj put, doživjeti Banovinu po sunčanom i prelijepom danu, njezinu povijest, Topusko, Petrinju, Glinu i Sisak. Prelijepo nam je vidjeti očuvanu prirodu koja je zaista jedna baza za razvoj vašeg turizma“, kazala je Komes.

S novinarima su se družili i čelnici Sisačko – moslavačke županije, župan Ivo Žinić sa svojim zamjenicima Romanom Rosavcem i Ivanom Celjakom te predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić. Župan se zahvalio novinarima na korektnom obavljanju posla te čestitao dobitnicima nagrada i priznanja.

„Važnost medija je svakako vrlo značajna, pogotovo kako bi te informacije, ono što se općenito događa, je li to politika, kultura ili sport, bile dostupne javnosti. Čestitam svima vama novinarima koji nas vjerno pratite, prenosite informacije o onome što se radi i na jedan objektivan način to prenosite u svojim medijima. Nije to jednostavno pratiti i nije jednostavno biti novinar. Stoga vam želim čestitati na tome i zahvaliti, pogotovo vama novinarima koji pratite rad naše Sisačko-moslavačke županije, naših jedinica lokalne samouprave, ali i općenito što prenosite određene informacije o svemu što se događa u našoj županiji. Trebate biti uporni i hrabri, trebate pisati i kritizirati jer je i to uloga novinara, ali isto tako očekujem da one stvari koje se dobro rade, budu prezentirane javnosti“, kazao je Žinić.

Podršku novinarima Sisačko-moslavačke županije svojim je dolaskom na Novinarski bal dala i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

„Zahvalila bih lokalnim i regionalnim medijima u Sisačko-moslavačkoj županiji koji vrlo profesionalno i korektno obavljaju svoj posao. Izvještavaju javnost o svim događajima koji su važni za naše građane i pozvala bih građane da slušaju i gledaju lokalne i regionalne medije jer preko njih mogu dobiti, vjerujem, najrelevantnije i najtočnije informacije, i to pravovremeno. Možda bih istaknula i činjenicu da se danas mediji, posebno na lokalnoj i regionalnoj razini, suočavaju s mnogobrojnim izazovima, da im je poprilično teško funkcionirati, nemaju na raspolaganju niti financijska sredstva, niti sve one projekte koji su dostupni medijima na nacionalnoj razini. Kao hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu želim zahvaliti svim novinarkama i novinarima iz Sisačko-moslavačke županije koji prate moj rad i s kojima imam odličnu i korektnu suradnju i vjerujem da će se to nastaviti i u budućnosti“, rekla je Petir.

Dodajmo kako su za 10 godina rada u novinarstvu priznanje dobili Matea Srebačić i Mario Gršić, za 20 godina novinarskog rada priznanje je dobio Danijel Prerad, a za 25 godina rada u novinarstvu priznanje je uručeno Željku Gašparoviću i Željku Dolgošu. Nikola Blažeković dobio je priznanje za 30 godina rada u novinarstvu, dok je za 50 godina kontinuiranog rada priznanje uručeno Radio Moslavini.

Zlatno pero za najbolju fotografiju „Miroslav Kiš Mimi“ ove je godine dobila Edina Zuko, za Internet novinarstvo nagrađen je Josip Frkoviću, za televizijsko novinarstvo Igor Ahmetović, za radijsko novinarstvo Iva Mušec Posilović, a za tiskano novinarstvo Vladimir Jurišić.

U sklopu Novinarskog bala ove je godine održano i predstavljanje Moslavine. HND Sisačko-moslavačke županije i Udruga vinara i voćara Lujo Miklaužić, Turistička zajednica Grada Kutine i Turistička zajednica Grada Popovače, pripremili su degustaciju autohtonih jela i vina Moslavine.

Za dobru feštu, koja je potrajala do ranih jutarnjih sati, i ove su godine bili zaslužni dečki iz grupe Ruswaj te plesna skupina Valde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here