U Maloj vijećnici Grada Petrinje najavljeno je održavanje planinarske kestenijade na petrinjskom području.
HPD „Zrin“ Petrinja i TZ Grada Petrinje već tradicionalno organiziraju planinarsku kestenijadu na Hrastovičkoj gori kod planinarskog doma „Matija Filjak“. Ove godine navedena kestenijada održati će se 20. listopada na Hrastovičkoj gori te 21. listopada na Trgu hrvatskih branitelja u Petrinji.

O počecima kestenijade na petrinjskom području rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Petrinje Ivanka Držaj:
“TZ Grada Petrinja započela je s manifestacijom kestenijade još 1999. godine. Tada smo u gradskom parku organizirali pečenje kestena kojeg smo nabrali u obližnjim šumama. Nakon nekoliko godina pridružili su nam se planinari, članovi HPD Zrin te smo tako uveli i planinarenje do planinarskog doma.”

Fotografija FotoBanovina.

Gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović napomenuo je kako se nada da će kesten u budućnosti biti lijepa prezentacija grada Petrinje:
„Hvala svima koji su se angažirani oko festivala kestena i dali sve od sebe kako bismo mogli prezentirati naš kraj oko Hrastovičke gore i grada Petrinje Kesten bi trebao biti budućnost grada Petrinje jer on je voćka od koje se radi jako puno proizvoda i te sve proizvode i okuse bi trebali osjetiti ovih dana u Petrinji. Nadam se da ćemo se dobro zabaviti u svemu što ćemo skupa vidjeti i pokazati kroz kulturu, tradiciju i običaje.“

Fotografija FotoBanovina.

Vlado Kaurinović, predsjednik HPD Zrin pojasnio je kako su već sada u pripremi organiziranja 20. kestenijade iduće godine:
“Ovo je 19. planinarska kestenijada. Prošle godine posjetilo nas je oko 1000 posjetitelja iz raznih dijelova Hrvatske, ali i BIH i Slovenije. Važno je napomenuti da planinari na organizaciji kestenijade rade godinu dana unaprijed, gdje god putujemo kao planinari prezentiramo kestenijadu i pozivamo ljude da nas posjete u dane održavanja kestenijade.”

Fotografija FotoBanovina.

Tradicionalna kestenijada biti će obogaćena bogatom gastronomskom ponudom, rekreativnim sadržajima te pjesmama i plesovima kulturno-umjetničkih društava.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here