Proslavljen Dan Vojne kapelanije „Sv. Ilije Proroka”

Sveto misno slavlje u vojarni Pukovnik Predrag Matanović u Petrinji predvodio vojni ordinarij, biskup Jure Bogdan

522

Warning: file_put_contents(/home/radiobanovina/public_html/wp-content/plugins/srizon-facebook-album-pro/lib/../cache/fbalbum/d442233be18991572343cf257983e79c): failed to open stream: Permission denied in /home/radiobanovina/public_html/wp-content/plugins/srizon-facebook-album-pro/lib/srizon_fb_album.php on line 197

Warning: file_put_contents(/home/radiobanovina/public_html/wp-content/plugins/srizon-facebook-album-pro/lib/../cache/fbalbumbackup/d442233be18991572343cf257983e79c): failed to open stream: Permission denied in /home/radiobanovina/public_html/wp-content/plugins/srizon-facebook-album-pro/lib/srizon_fb_album.php on line 198

Svetim misnim slavljem koje je predvodio vojni ordinarij, biskup Jure Bogdan u vojarni Pukovnik Predrag Matanović u Petrinji svečano je proslavljen Dan Vojne kapelanije „Sv. Ilije Proroka”.

Svečanosti su nazočili članovi obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja, zapovjednici bojni Tigrovi i Gromovi, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici civilnih vlasti.

Biskup Bogdan je u svojoj je homiliji podsjetio kako je sveti Ilija na početku svoje misije živio pustinjačkim životom te da je bio borac protiv idolopoklonstva i jedan od rijetkih starozavjetnih proroka kojega i Istočna i Zapadna crkva istovremeno slave kao svoga sveca.

“Svetog Iliju s velikim žarom čadsti i štuje katolička crkva, sve pravoslavne crkve, druge crkve kršćanske, a isto tako njega časte i muslimani, časti ga i židovska zajednica. O njemu svi govore ipristupaju mu s velikim poštovanjem, a živio je prije 29 stoljeća, dakle skoro tri tisuće godina. U čemu je njegova vrijednost? Zašto je to tako? Zašto je aktualan i suvremen, ne samo nama unutar katoličke crkve, nego, kako i spomenuh, i drugim vjerničkim i religijskim zajednicama? Što od njega možemo naučiti? Ako bismo željeli sažeti njegov život, ono što Sveto pismo i Biblija, govore, onda možemo kazati da je Ilija bio prorok. Starozavjetni prorok. On je bio čovjek, Božji čovjek koji je živio iz vjere. Živeći iz vjere upoznao je što je Božja volja za njega u njegovom životu i on se borio cijelim svojim bićem i cijelim svojim životom za Božja i ljudska prava. Tako bismo ukratko mogli sažeti život, program života, smisao života i poruku života svetoga Ilije što ga danas slavimo”.

Proslavi nebeskog zaštitnika vojne kapelanije nazočio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

“Zadnjih nekoliko godina nastojim doći na taj dan zajedno s vojnicima, ali i s obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja podijeliti to zajedništvo i sjećanje na Domovinski rat. I danas u propovjedi biskupa čuli smo neke stvari, na koji način je živio sveti Ilija i to je na neki način poruka i nama svima na koji način treba ustrajati u onome što radite. Bilo je lijepo, doista svečano biti na svetoj misi i čuti te riječi, poruke svetog Ilije, ali i našeg biskupa i ponovno se na neki način vidjeti… jer na ovim mjestima se susretnem s ratnim prijateljima, ratnicima s kojima sam zajedno biou Domovinskom ratu . To je lijep događaj. Želim svim vojnicima koji su danas ovdje u vojarni, i Gromovima i Tigrovima, da nastave taj put naših hrabrih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji nije bio lak, koji nije bio lak ni poslije Domovinskog rata, ali zato danas imamo modernu hrvatsku vojsku. Bio sam ovdje na danu brigade i doista mi je bilo lijepo vidjeti mlade ljude koji pronose duh domoljublja, pronose duh Domovinskog rata i svega onoga što nas je krasilo u nastanku hrvatske države”.

Na kraju misnoga slavlja domaćin, kapelan don Antonio Mikulić zahvalio se ocu biskupu i svima prisutnima što su se i ove godine pridružili  pripadnicima gardijskih motoriziranih bojni Tigrova i Gromova u obilježavanju Dan vojne kapelanije i proslavi blagdana njihovog nebeskog zaštitnika – svetog Ilije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here