Najavljena svečana akademija i znanstveni skup „Na izvoru zdravlja“ povodom 200 godina Lječilišta Topusko

513

Danas je konferencijom za medije najavljena svečana akademija i znanstveni skup „Na izvoru zdravlja“ u povodu 200 godina suvremenog Lječilišta Topusko.

Konferenciji su uz direktoricu Top termi Topusko Đurđu Kovačević, ravnatelja Lječilišta Topusko Domagoja Moslera, ravnateljice Srednje škole Topusko Željke Gajdek, te načelnika općine Topusko Ivice Kozmića nazočili i župan Ivo Žinić te njegov zamjenik Roman Rosavec.

Ona je moja kraljica“ govorila bi banica Sofija svojim prijateljicama za dugih šetnji obalom jezera hraneći labudicu koja joj je svakodnevno hrlila ususret. Upravo inspirirani ovom pričom iz Top termi Topusko najavili su novi projekt naziva ‘Kraljica jezera’. O čemu je riječ pojasnila je ravnateljica Đurđa Kovačević:

“Kako ove godine Lječilište slavi 200 godina isto su se tako Top-terme uključile s jednim novim projektom – Kraljica jezera. Sam projekt je projekt izvrsnosti u kulturi i turizmu, a moto ovog projekta je doći sa smiješkom, a otići s osmjehom. S obzirom na to kako je u to vrijeme sezona na našim otvorenim bazenima, kada kroz Topusko prođe više od 50 tisuća ljudi želimo našim dosadašnjim gostima, ali i svim novim posjetiteljima ponuditi veću ponudu da pokažemo što ovo naše malo mjesto može pokazati kroz svoju bogatu kulturu, povijest, svoju gastro ponudu i sportsko rekreacijske sadržaje. Pokrovitelji ove naše manifestacije Kraljice jezera su Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica, Sisačko-moslavačka županija i Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije. Imamo puno partnera u projektu, išli smo na to da su u projekt uključeni svi poslovni subjekti u Topuskom. Kraljica jezera održat će se 7. i 8. srpnja, a trajanje samog projekt je predviđeno 3 godine, međutim, naravno, nastavit će se i dalje”.

Jedan od partnera na projektu je i Srednja škola Topusko, o čemu je više rekla ravnateljica Željka Gajdek:

“U obilježavanje ove značajne obljetnice uključili smo se projektom’ Prouči povijest, razvij turizam’ kojeg provodimo u partnerskoj suradnji s Gospodarskom školom Čakovec i uz financijsku potporu Ministarstva turizma. Kroz ovaj projekt provode se brojni ciljevi, jedan od njih je razvoj turizma, ali i stvaranje turističke i kulturno-povijesne atrakcije na području Općine Topusko. Također jedan od ciljeva je i motiviranje mladih za rad u turizmu kao i jačanje poduzetništva kod mladih, a pogotovo kod naših učenika. Projekt se provodi u suradnji s brojnim ustanovama i gospodarskim subjektima na području Općine Topusko. Kroz projekt se provode brojne aktivnosti u koje su uključeni učenici svih naših obrazovnih programa (kuhar, konobar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, fizioterapeutski tehničar, instalateri kućnih instalacija i automehaničari) i učenici Gospodarske škole Čakovec (cvjećari, kozmetičari, obućari). Također ovdje imamo priliku vidjeti naše učenike koji su odjeveni u autentične odore iz prve polovice 19. stoljeća pa su tako s nama i učenici koji su odjeveni u kostim cara Franje I., carice Karoline Auguste te učenici koji su odjeveni u kostime iz tog ranog perioda 19. stoljeća”, poručila je Gajdek.

U lipnju se slavi i Dan općine Topusko, koji će biti povezan s 200. obljetnicom Lječilišta Topusko, a više o programu koji očekuje građane rekao je načelnik Ivica Kuzmić:

“Saznanjem da je 2018. godina godina dolaska cara Franje I. u Topusko odmah smo odlučili da će to biti glavni motiv svih događanja kroz godinu u mjestu. Centralno događanje obilježavanja 200-te godišnjice dolaska cara na razini općine će biti na sam dan općine 15.06. u okviru svečane sjednice na način scenskog upriličenja dolaska cara i carice, postrojavanja Banske pukovnije, bala u čast cara i carica, otkrivanja carske spomenice, a također će biti otvorena i izložba pod nazivom ‘Topuskom na dar: pogled u prošlost i budućnost u očima umjetnika’. Knjižnica i čitaonica također će se pridružiti serijom edukativnih i stručnih predavanja o značaju posjeta”.

Ravnatelj Lječilišta Topusko Domagoj Mosler tim je povodom najavio svečanu akademiju i znanstveni skup „Na izvoru zdravlja“ koji će se održati 23. i 24. studenog.

Svečanom akademijom će se obilježiti balneološka, ali i ukupna baština Topuskog uz osobit naglasak na djelovanje Lječilišta te njegov značaj kroz povijest do danas. U sklopu programa akademije predviđeno je i otvaranje novog trećeg sveska Spomenice Lječilišta potpisivanjem uvaženih sudionika, baš kao što su to, tijekom njene povijesti, činile mnoge znamenite osobe, sve od njenog nastanka 1818. godine kada je Topusko posjetio car Franjo I., što je označilo početak izgradnje suvremenog Lječilišta Topusko. Na Interdisciplinarnom znanstvenom skupu „Na izvoru zdravlja“ sudjelovat će mnogobrojni renomirani znanstvenici brojnih područja čime će se obuhvatiti široka paleta različitih tema i utvrditi najnovije spoznaje o Topuskom, ali i šire, koje će dovesti do veće zastupljenosti i važnosti Lječilišta i Topuskog u znanstveno-stručnom svijetu. Svečana akademija i znanstveni skup usmjerit će političku, društvenu, znanstvenu i stručnu pozornost na Lječilište i Topusko, u sveobuhvatnom i cjelovitom pristupu te dati značajan poticaj daljnjem razvoju lječilišnog turizma te gospodarstva ovog područja, ali i cjelokupne Sisačko-moslavačke županije i Republike Hrvatske.

“Povijest Topuskog seže iz rimskog doba, ali ono najznačajnije se upravo događalo prije 200 godina i od tada je i krenuo razvoj samog mjesta Topusko. Svakako projekti koji će biti upriličeni povodom ove velike obljetnice su vrlo značajni. Termalna voda koja je ovdje jedna je od najkvalitetnijih voda upravo za liječenje određenih reumatskih i drugih bolesti. Tom prigodom ćemo izgraditi jednu fontanu, jedan spomenik termalnoj vodi ovdje u Topuskom koja će biti prepoznatljiva, gdje ćemo sa jednim vrlo kvalitetnim arhitektonskim rješenjem ponuditi gostima koji dolaze da se susretnu s tom termalnom vodom da je na prvi pogled mogu vidjeti i opipati. Na taj način želimo pokazati i turistima po čemu je ta voda posebna”, poručio je Žinić.

Zaista bogatim programima bit će obilježena ova vrlo važna, 200. godišnjica suvremenog Lječilišta Topusko, zahvaljujući kojima će posjetitelji doista dolaziti sa smješkom, a odlaziti s osmijehom.

AUDIO VIJEST

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here