Nastavljena dezinfekcija zgrada u Petrinji

Pripadnici Vatrogasne postrojbe Grada Petrinje i tvrtke Komunalac Petrinja danas su obavili još jednu dezinfekciju zgrada u Petrinji

1095

Stožer civilne zaštite Grada Petrinje, u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom Grada Petrinje, provodi drugi dio dezinfekcije stambenih zgrada u gradu.

Dr. Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije rekao je kako je Grad Petrinja od prvih dana počeo provoditi sve mjere koje su potrebne za sprječavanje daljnjeg širenja koronavirusa uključujući i povišenje zdravstveno-komunalnog higijenskog standarda.

 

„Virus će u organskoj tvari preživjeti duže vrijeme u uvjetima kada nema insolacije, odnosno UV spektra, a to će se dogoditi na zamračenim dijelovima tržnica, stubištima zgrada i zato se te mjere i provode. Na svu sreću, ovaj opasni virus je vrlo osjetljiv na obične dezinficijense, zato se akcije dezinfekcije i provode. Mogu pohvaliti petrinjskog gradonačelnika i sve u Petrinji zbog nošenja maski. Kako mjere labave, ponašanje postaje slobodnije, maske se počinju obvezatno koristiti“.

Brkić je stanje u Sisačko – moslavačkoj županiji ocijenio dobrim te naglasio da je bitno držati se svih naputaka , tj. socijalne distance i nošenja maski kako bi situacija i dalje bila stabilna.

Vlado Lovreković, načelnik petrinjskog Stožera civilne zaštite rekao je kako se dezinfekcija redovito obavlja na mjestima gdje je veća koncentracija ljudi, kao što je tržnica, prostor ispred trgovina te višestambene zgrade.

„Dezinfekcija se provodi na 54 zgrade. Ovaj posao se obavlja po planu Stožera civilne zaštite i u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo. O uputama epidemiologa ovisit će koliko ćemo taj posao dugo raditi. Možda je zanimljivo za reći, jer ima dosta upita, da ovo što smo do sada radili neće platiti ni stambene zgrade ni stanari. Za ubuduće ćemo se dogovarati, po uputama Zavoda za javno zdravstvo pa ćemo tako građane i obavijestiti“.

Koliko to sve košta kazala je ovom prilikom pročelnica UO za financije, proračun i naplatu potraživanja Grada Petrinje Ivana Kordić.

„Grad Petrinja je u ovom razdoblju, od kada je počeo koronavirus ,imao ukupne troškove od otprilike 400 tisuća kuna. To su svi troškovi koji se odnose na Grad Petrinju, na tvrtku Komunalac te na Javnu vatrogasnu postrojbu. To su troškovi koji se odnose na dezinfekciju javnih površina, stubišta stambenih zgrada, kao i ostale troškove u koje su uključene podjela maskica, rukavica i ostale zaštitne opreme. Grad Petrinja se u ovom trenutku u potpunosti okrenuo sprječavanju širenja virusa. Naš Proračun je, možemo reći, stao što se tiče bilo kakvih drugih nabava, zaustavili smo bilo kakve rashodovne stavke proračuna i isključivo smo orijentirani na sprječavanje koronavirusa, kao i sve ostale obveze koje su ranije preuzete.“

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime