Negativni trendovi sigurnosti u prometu na području SMŽ

Održana stručna tribina „Stop prometnim nesrećama – odgovornost društvene zajednice“

1390

Policijska uprava sisačko-moslavačka je, uz potporu Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova, 27. prosinca organizirala stručnu tribinu „Stop prometnim nesrećama – odgovornost društvene zajednice“.

Na tribini usmjerenoj na smanjenje broja prometnih nesreća okupili su stručnjake koji se u svom svakodnevnom radu bave temom prometa ili koji svojim iskustvima, kroz svoj djelokrug rada, mogu dati korisne savjete i značajnije utjecati na podizanje razine sigurnosti u prometu.

„Nažalost, iako smo ove godine poduzeli više od 39 tisuća represivnih mjera i nekoliko akcija usmjerenih na najteže prekršaje, ove godine imamo evidentirana 17 poginulih osoba. Stoga smo i pokrenuli ovu tribinu da s ostalim čimbenicima, za koje smatramo da bi mogli pridonijeti sigurnosti prometa, vidimo što oni kažu o tome. Svi pokazatelji s područja prometa protekle su godine zabilježili negativne trendove, imamo 17 poginulih u odnosu na prošlu godinu kada smo imali 13, broj nesreća je u porastu za 6%, broj nesreća s teško ozlijeđenima za 43%, s lako ozlijeđenima za 10%… Svi su nam podaci negativni iako smo mi poduzeli sedam posto više represivnih mjera što znači da tim mjerama nismo postigli ono što smo željeli. Najčešći uzroci nesreća su brzina, alkohol, nekorištenje sigurnosnog pojasa, korištenje mobitela…To su ta četiri prekršaja na koja najčešće usmjeravamo naše akcije. I ova tribina je jedan od načina da pridonesemo boljoj sigurnosti u prometu“, istaknuo je Ivica Solomun, voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa PU sisačko – moslavačke.

Rasprava se temeljila na stvarnim događajima odnosno situacijama, a u njoj su aktivno sudjelovali sudionici tribine, među njima i polaznici auto-škola i instruktori vožnje. Upravo su mladi vozači ciljana skupina ove tribine, kojom se želi pobuditi svijest vozača o vlastitom doprinosu stanju sigurnosti na prometnicama na području Sisačko-moslavačke županije. Antun Lohert, tajnik Autokluba Sisak iznio je podatke vezane uz mlade vozače na području Siska.

„Uspoređujući ovu godinu s prošlom, ove godine bilježimo 33 prometne nesreće mladih vozača manje nego prethodne godine. Prošle je nažalost bio jedan slučaj smrtnog stradavanja mladog vozača, dok ove godine toga nema. Ono čime se ne možemo pohvaliti, to je da je u tim prometnim nesrećama sudjelovao svega jedan manje alkoholizirani mladi vozač u odnosu na prethodnu godinu. To bi nam trebala jedna od glavnih briga i preokupacija“, smatra Lohert.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko – moslavačke županije dr. Inoslav Brkić podsjetio je kako je 2010. Vlada RH donijela Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa.

„Cilj je smanjiti prometne nesreće, oštećenja zdravlje i smrtni ishod. Ustvari ciljem je da to sve prepolovimo do 2020. godine. Zavod za javno zdravstvo rado sudjeluje u ovakvim akcijama s policijom. Želja nam je promijeniti način ponašanja i mišljenja, ljude naoružati znanjem i iskorijeniti neke krive navike. Želimo povećati upotrebu sigurnosnih pojaseva, korištenje kaciga, zaštitnih sjedalica za dijete, ali se želimo osvrnuti i na štetnu ulogu alkohola, različitih opijata i lijekova, svega onoga što može produžiti put kočenja. Tu je svakako i brzina. Dokazano je da ako vozimo propisno, brzinom manjom od 50 kilometara, jako je mali rizik i od ozljeda, ali i od smrtnih ishoda“, kazao je Brkić.

Na tribini u PU sisačko – moslavačkoj sudjelovao je i zamjenik sisačko – moslavačkog župana Roman Rosavec, inače i predsjednik županijskog Savjeta za sigurnost prometa na cestama. On je napomenuo da na broj nesreća utječe i gust promet na području županije, posebno u vrijeme vikenda i turističke sezone, te promet prema BiH.

„Sisačko – moslavačka županija, odnosno naša Županijska uprava za ceste gospodari s gotovo 1250 kilometara prometnica što je, s obzirom na površinu županije, izrazito mnogo. Imamo jako dobru suradnju i koordinaciju s Policijskom upravom sisačko-moslavačkom. Tijekom čitave godine postoje određena opterećenja na prometnicama, naročito u blagdanskom razdoblju kada veliki broj stanovnika ove županije, ali i susjednih, prolazi našim prometnicama. Stoga zahvaljujem djelatnicima ove policijske uprave i policijskih postaja koji su raspoređeni vrlo kvalitetno diljem županija, a naročito na određenim mjestima koja su se pokazala kriznima za nesreće i različite neželjene situacije“, rekao je Rosavec.

Dodajmo kako je nakon tribine održana „Prometna blagdanska pozivnica“, likovna radionica za djecu objekta Pčelica Dječjeg vrtića Sisak Stari.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime