NESLUŽBENO Uskok pokrenuo istragu protiv Aladrovića

Aladrovića Uskok tereti za pogodovanje prilikom zapošljavanja dvije osobe

184
Foto: Vlada RH

Uskok je, prema neslužbenim podacima, pokrenuo istragu protiv ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića kojemu je vlada prošloga tjedna skinula imunitet i omogućila vođenje kaznenog postupka.

Aladrovića Uskok, kako se doznaje, tereti za pogodovanje prilikom zapošljavanja dvije osobe 2018. i 2019. godine dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO).

I dok se Uskok još nije službeno oglasio o pokretanju istrage Jutarnji list navodi da je uz Aldrovića istragom obuhvaćen i bivši ministar Darko Horvat, njegova nekadašnja pomoćnica Ana Mandac, ali i gradonačelnik Županje, bivši HDZ-ovac, a sada nezavisni kandidat kojega je podržao Domovinski pokret, Damir Juzbašić. Juzbašić je optužen da je preko Mandac urgirao kod zapošljavanja jedne od kandidatkinja, navodi dnevnik.

Nakon što mu je vlada 8. ožujka skinula imunitet Aladrović je kazao da ga nisu kontaktirali iz Državnog odvjetništva, ustvrdivši da nije kriv.

“Ja ću na sva pitanja odgovoriti, smatram da nema nikakve krivnje u onome što se stavlja na teret, ali to je proces koji će trajati, vidjet ćemo kako će završiti. Bilo kakvo prejudiciranje s moje strane bi bilo nepotrebno”, rekao je Aladrović.

Riječ je o istrazi koja je uslijedila nakon akcije u kojoj je uhićen bivši ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat osumnjičen da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s tadašnjom pomoćnicom Anom Mandac, na poticanje četvero suosumnjičenih nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran.

Uz Horvata i Mandac u tom su slučaju po neslužbenim informacijama osumnjičeni potpredsjednik vlade Boris Milošević, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te bivši ministar Tomislav Tolušić.

U javnost je tada procurio i podatak da je Horvat uhićen nakon što je njegova bivša pomoćnica Mandac, ranije osumnjičena i u korupcijskoj aferi s bivšom HDZ-ovom gradonačelnicom Knina i državnom tajnicom Josipom Rimac, na Uskoku posvjedočila da su se sporni poticaji dodjeljivani “po babi i stričevima”.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime