Novinaru HRT-a Igoru Ahmetoviću danas nije dopušten ulazak u sisačku Gradsku vijećnicu gdje je namjeravao pratiti najavljenu sjednicu Gradskog vijeća. Na ulazu u Gradsku vijećnicu zaustavili su ga zaštitar, a kada im je objasnio da je iz HTV-a i da je došao pratiti sjednicu Gradskog vijeća, rečeno mu je kako nije na popisu medija koji su pozvani na sjednicu Vijeća.

Inače, sjednice Gradskog vijeća su javne i do sada se nije spominjao popis niti je provjeravano tko je od novinara pozvan ili ne. Dvojice HRT-ovih novinara, Igora Ahmetovića i Dinka Kreštalice nema na još jednom popisu. Još su u prosincu primijetili kako su skinuti s novinarske mailing liste Grada Siska te od tada ne dobivaju pozive niti bilo kakve druge informacije vezane uz Grad Sisak. Ostali su i bez prostorija u kojima je godinama bilo smješteno sisačko dopisništvo HRT-a kada im je Grad Sisak prije mjesec dana jednostrano raskinuo ugovor o najmu gradskih prostorija. Oglasila se i Hrvatska radiotelevizija koja u priopćenju oštro osuđuje današnju odluku gradskih vlasti u Sisku. „Hrvatska radiotelevizija je također s posebnom zabrinutošću primila i vijest o tome kako je jedino njezinu novinaru zabranjen ulazak na sjednicu uz obrazloženje kako nije dobrodošao, dok s kolegama iz drugih redakcija to nije bio slučaj. Hrvatska radiotelevizija smatra da je takav postupak suprotan slobodi medija, slobodnome izvješćivanju i temeljnim demokratskim standardima te ovime podsjeća gradske vlasti u Sisku i gradonačelnicu Kristinu Ikić Baniček kako temeljem članka 38. Ustava Republike Hrvatske ‘novinari imaju pravo na slobodu izvješćivanja i pristupa informaciji“, priopćeno je između ostalog s HRT-a.

VEZANE VIJESTI
Apel očevicima prometne nesreće

 

O slučaju se priopćenjem oglasila predsjednica sisačkog Gradskog vijeća, Mostova Ivana Krčelić:

„S obzirom na natpise u novinama, kako je novinaru HTV-a zabranjen ulazak u Gradsku vijećnicu, želim se kao predsjednica GV-a očitovati o istom. Za situaciju koja se dogodila saznala sam nakon sjednice i iz novinskih natpisa te nisam ni mogla prije reagirati. Naime, baš MOST se zalagao za javnost rada Gradskog vijeća, te su na našu inicijativu one zaista i javne (i to već od 2. Sjednice u kolovozu 2017. godine) i njihov video i audio prijenos je dostupan u potpunosti (ne samo u vrijeme “Aktualnog sata“) na web stranici Grada Siska. Sukladno Poslovniku Gradskog vijeća (članci 91. i 92.) samo predsjednik može ne dopustiti ulazak na sjednicu ukoliko nema dovoljno raspoloživih mjesta (a ljudi su se naravno prijavili), te tražiti udaljavanje sa sjednice ukoliko istu netko remeti (glasno razgovaranje, upotreba mobitela, komentari, sugeriranja, dobacivanja i sl.). Izražavam žaljenje zbog tog događaja i osobno ću se potruditi da se ovakvi događaji u budućnosti ne ponavljaju.“

Potporu kolegi Ahmetoviću izrazile su priopćenje i predsjednica Ogranka HND-a na HTV-u Sanja Mikleušević Pavić i glavna povjerenica Podružnice SNH novinari i medijski radnici HRT-a Maja Sever:

VEZANE VIJESTI
Željka Josić prozvala SDP-ovu vlast u Sisku da nasilnički ugrožava živote malih sportaša

„Na sjednicu sisačkog Gradskog vijeća, 22. veljače 2018., stigao je dopisnik HRT-a Igor Ahmetović kojeg je dočekao zaštitar i zapriječio mu ulaz u gradsku vijećnicu uz objašnjenje da je HRT-u zabranjen pristup, kao i izvještavanje sa sjednice. Gradonačelnicu Siska Kristinu Ikić Baniček pozivamo da povuče odluku i dopusti kolegama dopisnicima HRT-a da rade svoj posao. Takav potez itekako zabrinjava kada dolazi iz grada čija gradonačelnica, SDP-ova Kristina Ikić Baniček, često u svojim javnim nastupima poziva na kulturu javnog govora, istinitost, transparentnost i toleranciju. Podsjećamo da se tim potezom vodstvo Grada Siska pridružilo čelniku GNK Dinamo koji je pristup stadionu i izvještavanje s konferencija za medija zabranio novinarima portala Index.hr i Udruzi „U ime obitelji“ koja je u studenom 2013. HRT-u, pojedinim portalima i tiskanim medijima uskratila akreditaciju i izvještavanje iz prostora u kojima će pratiti i dočekati referendumske rezultate. Gradonačelnicu upozoravamo kako je tim činom onemogućeno da izvještavanje sa sjednice bude slobodno i pod jednakim uvjetima, što predstavlja diskriminaciju i nedopustiv pritisak na novinare. Riječ je i o kršenju Ustavnog prava na slobodu izvještavanja i pristup informaciji (članak 38. Ustava RH), te Kaznenog zakona (članak 127.), koji kaže da će se kazniti onaj tko „naredi ili provodi cenzuru, ili novinaru protupravno uskrati ili ograniči slobodu izvještavanja“. Gospođu Ikić Baniček pozivamo da povuče odluku i dopusti kolegama dopisnicima HRT-a da rade svoj posao. Isto tako je pozivamo da na popis e-mail adresa na koje Grad Sisak šalje obavijesti o događajima, ponovno uvrsti e-mail adrese dopisnika u Sisku  i ostalih novinara i urednika  Hrvatske radiotelevizije koje su sredinom prosinca uklonjene s tog popisa. Nevjerojatno je da se 2018. u zemlji članici Europske unije bez ikakva obrazloženja novinarima i određenim medijskim kućama, u ovom slučaju HRT-u, zabranjuje izvještavanje“.

VEZANE VIJESTI
Uskrs u sisačkoj katedrali

Priopćenjem se oglasio i HND-a Sisačko – moslavačke županije:

„Hrvatsko-novinarsko društvo – ogranak Sisačko-moslavačke županije, čiji je član kolega Igor Ahmetović(HRT) smatra nedopustivim kršenje Ustavnog prava na slobodu izvještavanja i pristup informaciji (članak 38. Ustava RH), te Kaznenog zakona (članak 127.), koji kaže da će se kazniti onaj tko „naredi ili provodi cenzuru, ili novinaru protupravno uskrati ili ograniči slobodu izvještavanja“. A upravo su se ta kršenja dogodila u četvrtak, 22. veljače 2018. kada je kolega Igor Ahmetović, dopisnik HRT-a  spriječen u obavljanju svoga posla, jer mu nije bilo dozvoljeno praćenje sjednice Gradskog vijeća Grada Siska. Zaustavljen je već na ulazu u zgradu . Zbog svega navedenoga ovaj ogranak podržava sve već navedeno u Priopćenju kojeg su zajedno potpisali HND i Sindikat novinara Hrvatske“.

Foto: Arhiva Radio Banovine

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here