Hrvatske autoceste su 15. lipnja pustile u promet novoizgrađeni čvor i naplatnu postaju Lipovljani na autocesti A3 Zagreb – Lipovac koji će omogućiti bolju prometnu komunikaciju gospodarske zone s autocestom i stvoriti uvjete za razvoj poduzetništva.

Puštanju u promet prisustvovao je Tomislav Mihotić, državni tajnik za infrastrukturu, Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije, Boris Huzjan, predsjednik Uprave HAC-a te Nikola Horvat, općinski načelnik Općine Lipovljani.

Vrijednost radova izgradnje čvora Lipovljani iznosila je 45,4 milijuna kuna, a zadovoljstvo njegovim dovršetkom izrazio je predsjednik Uprave HAC-a Boris Huzjan.

„Drago mi je da je ovaj projekt završen kvalitetno i u rokovima. Pohvaljujem izvođače radova i nadzor te naše inženjere. Investicija je gotovo 45 milijuna kuna i u sklopu aktivnosti HAC-a nastavljamo dalje“, kazao je Huzjan.

Otvorenjem čvora Lipovljani, Općina Lipovljani postaje najbliži ulaz u Park prirode Lonjsko polje te osigurava brži pristup gradovima Lipik i Pakrac. Isto tako, otvara se mogućnost izgradnje nove „spojne“ ceste Lipik-Lipovljani, za koju su Gradovi Lipik i Pakrac izradili idejno rješenje, te su daljnje projektiranje preuzele Hrvatske ceste. Spojna cesta je od izuzetne važnosti za gradove Lipik i Pakrac, ali i za čitavu Požeško – slavonsku županiju jer će se njome ovaj kraj kraćim i bržim putem povezati na autocestu.

Načelnik Općine Lipovljani Nikola Horvat podsjetio je kako je riječ o iznimno značajnom projektu o kojem ovise brojni projekti na području te općine pa je on tim više još značajniji.

„Ovo je povijesni dan za Općinu Lipovljani, za naše stanovnike koji su dugo iščekivali ovaj projekt koji je nakon punih devet godina pripreme i nakon dvije godine izgradnje, konačno „ugledao svjetlo dana“.  Ovo je svakako najznačajniji i najveći strateški projekt Općine Lipovljani koji jamči gospodarski razvoj općine, ali isto tako i turistički razvoj. Projekt je to u koji je uloženo 45 milijuna kuna, ali kroz koji je u našu komunalnu zonu uloženo 12 milijuna kuna kroz izgradnju infrastrukture, ceste, javne rasvjete i vodovoda i naša zona sada ima sve preduvjete za dolazak investitora“, rekao je Horvat.

U Općini se nadaju kako će izlaz na autocestu pridonijeti dolasku investitora u poduzetničku zonu kao i realizaciji projekta izgradnje turističke infrastrukture čime bi Lipovljani postali najbliži ulaz u Park prirode Lonjsko polje. Nada se tome i župan Ivo Žinić.

„Ovo je vrlo vrijedna investicija. Uloženo je više od 45 milijuna kuna, veliki novac, ali vjerujem da će vrlo brzo, razvojem i gospodarskim aktivnostima, to ulaganje biti isplativo. Čestitam svima i veselim se kao i načelnik Općine i svi stanovnici koji će imati brži i bolji pristup autocesti, a samim time nego i veće mogućnosti za razvoj ovog kraja“, poručio je Žinić.

Da je ovo jedna od najznačajnijih investicija HAC-a u zadnje dvije godine, potvrdio je ovom prilikom Tomislav Mihotić, državni tajnik za infrastrukturu u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture.

„Čvor se nalazi na potezu između dva čvora koji su bili na udaljenosti od oko 35 – 40 kilometara tako da je sam po sebi bio potreban i otvara ovo područje, u prvom redu Lonjskog polja te s druge strane gradova Pakraca i Novske. On će kao takav stvoriti mogućnosti razvoja gospodarske zone Blatnjača na čijem se području nalazimo.  Ta zona po samom svom položaju bi mogla biti izuzetno interesantno i dati poticaj gospodarstvu cijelog ovog područja. S druge strane ljepota i značaj Lonjskog polja je  nešto što bi trebalo privlačiti veći broj ljudi i sigurno će ovaj čvor dati i tu mogućnost.  Osim toga, Hrvatske autoceste su već pripremili idejna rješenja za cestu između Lipovljana i Lipika, ali u konačnici Hrvatske ceste su preuzele tu investiciju i završiti projekte. Nadam se da će u skoro vrijeme i ta prometnice profunkcionirati i pridonijeti daljnjem razvoju cijelog područja“, istaknuo je Mihotić te dodao kako će se, razvojem gospodarske zone i korištenjem svih potencijala, približavanjem Požeško – slavonske i Sisačko – moslavačke županije, dati dodatni poticaj za razvoj čitavog područja, a time će se najbolje pokazati i isplativost ove investicije.

Položaj novog čvora Lipovljani diktirala je postojeća infrastruktura u prostoru kao što su prateći uslužni objekt Lipovljani, blizina HŽ pruge, spoj na županijsku cestu te pozicija gospodarske zone „Blatnjača“ koja se nalazi između autoceste i željezničke pruge. Ovim spojem na autocestu A3, kao tranzitni pravac, otvaraju se daljnje mogućnosti razvoja gospodarske zone, a samim time stvaraju se i uvjeti za razvoj poduzetništva. Cijeli čvor opremljen je LED rasvjetom, čime će se značajno doprinijeti smanjenju troškova. Naplatna postaja Lipovljani u potpunosti je automatizirana, bez blagajnika i ima tri naplatne staze, a cestarina će se moći platiti putem gotovine, ENC-a, kreditnih kartica i invalidske SMART kartice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here