O prihvatilištu za tražitelje azila na sastanaku s ministrom Božinovićem 18. prosinca

Konkretnije, službene informacije bit će poznate nakon sastanka u Ministarstvu unutarnjih poslova 18. prosinca

471

Izgradnja prihvatilišta za tražitelje azila u bivšem prognaničkom naselju Mala Gorica pitanje je koje je ponovno aktualizirano na 18. sjednica Gradskog vijeća Grada Petrinje. Sjednica je započela minutom šutnje za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, povodom 19. obljetnice njegove smrti.

Nakon prihvaćanja dnevnog reda, nastavljena je Aktualnim satom na čijem je početku HDZ-ov Inoslav Brkić Inoslav Brkić poručio kako je s veseljem čitao izjavu gradonačelnika o odluci o neizdavanju građevinske dozvole za izgradnju migrantskog prihvatilišta u Maloj Gorici.

„Moje pitanje je samo jedno: odbacujemo li je zbog manjkavosti u zahtjevu, pa se ona može ponovno pojaviti ili je odbijamo sa željom da je gradu Petrinji dosta patnji, obzirom da takav kamp predstavlja i jednu vrstu i sigurnosne i nacionalne ugroze?“, pitao je Brkić koji je pitanje nadopunio i pitanjem o radnoj skupini koju je Gradsko vijeće osnovalo na svojoj prošloj sjednici, a koja bi se trebala baviti pitanjem prihvatilišta te zatražio da mu odgovore jesu li već gdje bili, što su saznali ili napravili.

Gradonačelnik Darinko Dumbović odgovorio je kako su zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole zaprimili u studenome i kako u njemu ima puno manjkavosti.

VEZANE VIJESTI
Dunav je mogao biti koban za četvoricu migranata

„Te manjkavosti su, za mene kao čovjeka koji sam dobro debelo procjenjivao situaciju i na koji način reagirati, dobro došle. I to zato da bi mogli svi zajedno vidjeti što bio mogli napraviti i kako bolje reagirati. Što se tiče dozvole, ja ću biti najsretniji ako moj potpis za tu dozvolu neće trebati. Tu dozvolu mogu izdati i druge institucije, država, odnosno resorno ministarstvo, ali i Sisačko-moslavačka županija. Zahtjev je imao jako puno nedostataka, tehničke, ali i političke prirodne. Svi imamo mišljenje o tome, već smo se opredijelili i mislim da smo dali do znanja što o tome mislimo. Što se tiče Radne skupine, dogovoren termin sastanka u Ministarstvu unutarnjih poslova 18. prosinca. Mislim da treba malo smiriti strasti, otići na sastanak i o rezultatima sastanka obavijestiti javnost“, rekao je Dumbović te dodao kako ne isključuje ni mogućnost referenduma o ovom pitanju. Izrazio je nadu da neće ostati usamljen u ovoj „borbi protiv vjetrenjača“ kao što je to bilo u slučaju odlagališta nuklearnog otpada.

VEZANE VIJESTI
Humanitarni Novogodišnji bal u Petrinji

O istoj temi gradonačelnika je na Aktualnom satu pitala i MOST-ova Luca Gašpar Šako. Pohvalila je odbijanje izdavanja građevinske dozvole, no zatražila je sve informacije i dokumente vezane uz dozvolu koju je zatražio MUP za izgradnju migrantskog naselja u Maloj Gorici te tko je sve prisustvovao sastancima koji su održavani na tu temu.

Na njeno se pitanje osvrnuo i zamjenik gradonačelnika Branimir Bešlić

„Gledajte, ti ljudi će biti smješteni u Maloj Gorici koliko god mi ovdje napisali peticija, formirali povjerenstava i bilo što drugo napravili. Ovo što je Grad Petrinja stopirao ovu građevinsku dozvolu, to u konačnici uopće nije bitno, jer se na drugi način može zaobići taj papir i tu istu građevinsku dozvolu može izdati Ministarstvo. Po meni je bitno, ako ne možemo spriječiti, da zauzmemo svi nekakav stav. Ja sam prvi koji sam protiv. Nikog ovdje nisam još čuo da je pitao tko dolazi? Migranti ili azilanti? To nije isto. Migranti su u prolazu, a azilanti ostaju. Ako se mi kao zajednica ovdje odredimo se za jedno mišljenje i svi čvrsto stanemo iza toga, onda možda još imamo šanse da nešto napravimo, a ovo prepucavanje tko je što napravio, MOST prije, mi poslije, tko je bio na sastanku, tko nije bio, to vam nema blage veze s ničim i s tim ništa nećemo napraviti. Hajmo se pokušat ujediniti, iznaći neko rješenje i ljudima decidirano objasniti o čemu se radi. Reći ću vam ono što ja privatno znam, da se planira graditi 90, odnosno 91 stambena jedinica u kojoj bi trebalo biti smješteno po osam ljudi. Hajmo biti konkretni, biti otvoreni prema Petrinjcima i reći što se događa i što će se dogoditi, ako se ne uspijemo drugačije izboriti i u konačnici kako se pripremiti dalje za nekakav suživot s tim ljudima i tko su ti ljudi“, zaključio je Bešlić.

VEZANE VIJESTI
Petrinju preplavio miris kestena

Predsjednica Gradskog vijeća Magdalena Komes je zaključila kakone bi bilo dobro govoriti o neslužbenim informacijama te pozvala da se ipak pričekaju konkretnije, službene informacije koje će biti poznate nakon sastanka u Ministarstvu unutarnjih poslova 18. prosinca.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here